Pysy loitolla työsähköpostista työajan ulkopuolella – hyvinvointisi kiittää

Työsähköpostin kannattaa antaa olla rauhassa sen jälkeen, kun työpäivä on ohi.

Älylaitteiden myötä työsähköpostiin pääsee helposti käsiksi vapaa-ajallakin ja monet saattavatkin tarkistaa sitä jopa loman aikana. Tutkimus kuitenkin tarjoaa hyvän syyn jättää työsähköpostin rauhaan työajan ulkopuolella.

Glamourin mukaan tutkimus selvitti, että sähköpostiaan työajan ulkopuolellakin tarkistavat ovat uupuneempia, mitä vuorostaan ehkäisee mahdollisuutta pitää työ ja vapaa-aika tasapainossa.

Tutkimusta varten Lehigh’n yliopiston tutkijat perehtyivät 365 aikuisen tapoihin käyttää sähköpostia ja huomasivat sähköpostin tarkistamisen työajan ulkopuolella vaikuttavan negatiivisesti tunteisiin, johtaen uupumukseen ja loppuun palamiseen.

Tutkijoiden mukaan olessa emotionaalisesti ja henkisesti uuvutettu, kyky luoda selkeä työn ja vapaa-ajan tasapaino vähenee suuresti.

”Sähköpostin tiedetään tunnetusti olevan este parantumiselle”, tutkijat kertoivat Glamourin mukaan.

”Sen saavutettavuus vaikuttaa työhön liittyvään ylikuormitukseen, koksa se mahdollistaa työntekijöiden osallistumaan työhön kuin he eivät olisi koskaan poistuneet työpaikalta. Samaan aikaan se haittaa heidän kykyä psykologisesti irrottautua töihin liittyvistä asioista”, tutkijat sanoivat.

Glamourin mukaan ei ole väliä, käyttääkö työajan ulkopuolella tunnin vai minuutin viesteihin vastaamiseen, sillä negatiivinen vaikutus on sama. Tämä johtuu siitä, että pelkkä ajatus tarpeesta tarkistaa työsähköpostia aiheuttaa uupumusta.

”Tulokset viittaavat siihen, että modernit työpaikkateknologiat voivat olla haitaksi työntekijöille, joita nämä teknologiat suunniteltiin auttamaan”, tutkijat totesivat.

Seuraavan kerran siis jos tunnet houkutusta katsoa työsähköpostit, kysy itseltäsi onko viestien lukeminen hyvinvointisi arvoista.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Onko sinulla tapana katsoa työsähköpostia tai työviestejä työajan ulkopuolella? Kommentoi alla!

Lähde: Glamour


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.