Liikunnalla voi olla suuri merkitys mielialaan sekä mielenterveyteen ja tuore tutkimus onkin selvittänyt, että erityisesti voimaharjoittelulla on positiivinen vaikutus mieleen.

Irlantilaisen Limerickin yliopiston tutkimuksen mukaan painojen nostelu on kytköksissä merkittävästi vähentyneisiin masennusoireisiin. The Independent kertoo, että tutkijat tulivat siihen tulokseen, että voimaharjoittelua voitaisiin käyttää vaihtoehtona tai terapian ohessa masennusoireita varten.

Painonnosto ja salilla treenaaminen on kasvattanut suuresti suosiotaan viime vuosina. Sen suosio on kasvanut erityisesti naisten keskuudessa, kun ihmiset ovat alkaneet huomata, kuinka treenaaminen voi muokata vartaloa ja tehostaa aineenvaihduntaa.

Yksi syistä, miksi ihmiset pitäytyvät voimaharjoittelussa on se, että sitä kokeiltuaan he huomaavat sen olevan voimaannuttavaa, itsevarmuutta lisäävää ja tyydyttävää, kun näkee itsensä kehittyvän. The Independentin mukaan myös tutkimuksen tulokset tukevat tätä.

JAMA Psychiatry -journalissa julkaistua tutkimusta varten tutkijat analysoivat 33 eri kliinisen tutkimuksen tuloksia seuraten yhteensä 1 877 ihmistä. The Independentin mukaan tutkijat pyrkivät selvittämään, oliko voimaharjoittelulla vaikutusta masennusoireisiin, kuten tunteeseen arvottomuudesta, alhaisen mielialan kokemiseen ja kiinnostuksen katoaminen aktiviteetteja kohtaan.

”Kiinnostavaa kyllä, suurempia parannuksia löydettiin niiden aikuisten keskuudesta, kenellä oli masennusoireet lmaisivat lievästä kohtalaiseen masennusta verrattuna aikuisin, joilla ei ollut sellaisia tuloksia, mikä viittaa siihen, että voimaharjoittelu voi olla erityisen tehokasta heille, joilla on suuremmat masennusoireet”, tutkimusta tekemässä ollut Brett Gordon kommentoi.

The Independentin mukaan sinun ei kuitenkaan tarvitse ryhtyä heti treenaamaan maastavetoa, jos et ole koskaan aiemmin koskenut painoihin. Gordon suositteleekin ottamaan voimaharjoittelua osaksi omaa treeniä kahdesti viikossa ja tekemään 8-12 toistoa 8-10:stä erilaisesta liikkeestä joka kerta.

Voimaharjoittelua on myös monessa eri muodossa: jos painojen nostelu ei tunnu omalta jutulta, on myös vastusnauhoja ja erilaisia laitteita, joita voi hyödyntää vapaiden painojen sijaan.

Tutkimusta tehneet huomauttivat, että lisätutkimuksia tarvitaan, jotta voidaan vahvistaa, onko voimaharjoittelu yhtä tehokasta kuin ”muut empiirisesti tuetut hoidot”, kuten lääkitys, mutta tutkijat kuitenkin ehdottavat, että painojen pariin päätyminen voi vaikuttaa positiivisesti sekä mieleen että lihaksiin.

Voit tutustua tutkimukseen tarkemmin täällä.

Lähde: The Independent