Jos huomaat himoitsevasi suklaata tai jotain muuta makeaa syötävää juuri ennen kuukautisia, et ole ainoa, jolle niin käy.

Moni nainen himoitsee suklaata tai muuta makeaa tiettyyn aikaan kuukaudesta – ennen kuukautisia. Glamourin mukaan sille on nyt tieteellisesti osoitettu syy, miksi suklaan tai muun makean himot iskevät juuri siihen aikaan kuukaudesta ja miksi tuntuu niin hyvältä herkutella makeilla syötävillä.

Annals of Endocrinology -journalissa julkaistua tutkimusta varten National Institute of Nutrition and Food Technologyn tutkijat seurasivat ruokailutottumuksia, painon vaihtelua sekä hormonitasoja 30 naiselta, jotka olivat iältään 18-45-vuotiaita.

Glamourin mukaan tutkijoille selvisi, että naiset söivät enemmän PMS:n aikaan: kuukautisten jälkeen ja ennen ovulaatiota (follikulaarivaihe) heidän päivittäin nauttimien kaloreiden määrä oli 1 688, josta se nousi 2 175:een, kun ovulaatio alkoi ja muuttui 2 164:een ovulaation jälkeen ja ennen kuukautisia (luteaalivaihe).

Suurin osa lisäkaloreista oli peräisin hiilihydraateista. Naisten paino oli tutkimuksen mukaan myös hieman suurempi luteaali- ja follikulaarivaiheiden aikana.

Tutkijat uskovat näiden muutosten johtuvan estrogeenin ja progesteronin määrän kasvussa luteaalivaiheessa, mikä voi johtaa laskuun serotoniinin tasoissa – eli saman hyvän olon kemikaalin, jota vapautuu, kun syöt suklaata. Näin ollen suklaahimot voisivat toimia tämän puutteen korvaamiseksi.

”Tässä kierron vaiheessa on usein ruokahimoja etenkin makeita syötäviä ja suklaata kohtaan”, tutkijat totesivat.

Glamourin mukaan tutkijat uskovat myös naisten kuluttavan enemmän energiaa luteaalivaiheessa, mikä voisi selittää suuremman määrän nautittuja kaloreita.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä.

Oletko sinä huomannut himoitsevasi esimerkiksi suklaata tai muuta makeaa tiettyyn aikaan kuukaudesta? Kommentoi alla!

Lähde: Glamour

Kommentit

Kommenttia