Omilla toimilla on mahdollista minimoida loukkaantumisen riskit treenatessa.

Vahinkoja sattuu salillakin, mutta tietyillä kuntoilutavoilla on suuremmat riskit loukkaantumisten suhteen. Elliptical Reviews -sivuston selvityksen mukaan juoksumaton käyttö aiheuttaa eniten lääkärireissuja kuntosalilla, kertoo The Independent.

Treenamiseen liittyviä päivystyskäyntejä analysoimalla ilmeni, että yli yksi kolmesta kuntosaliin liittyvästä lääkärikäynnistä johtui juoksemisesta. Selvityksen mukaan 34 prosenttia naisista ja 31 prosenttia miehistä saivat vammoja, kun käyttivät juoksumattoa.

Suurin osa vammoista liittyi penikkatautiin, rasitusmurtumiin ja juoksijan polveen. The Independentin mukaan nämä kaikki ovat todennäköisesti johtuneet siitä, että kuntoilija on rasittanut liikaa itseään tai ei ole lämmitellyt kunnolla.

Selvityksestä paljastui myös lukuisia vammoja, jotka johtuivat valitettavista tapaturmista. Pahin vahinkojen aiheuttaja on kuntopallo, joka aiheutti seitsemän prosenttia lääkärikäynneistä ja suurin osa niistä liittyi pään alueen vammoihin.

Myös hyppynarun ja leuanvetotangon käyttö aiheuttivat vammoja. Sen lisäksi vastusnauhojen käyttö aiheutti selvityksen mukaan silmävahinkoja.

Personal trainerin neuvot

Miten sitten voisi minimoida vammojen riskit kuntoilessa? The Independent kysyi tähän neuvoja personal trainer Harry Smithiltä.

”Olen ehdottomasti samaa mieltä, että juoksumatto on suurin riski salilla, olen nähnyt monien ihmisten kaatuvan sillä – yleensä koska he ovat pudottaneet puhelimensa ja panikoineet”, Smith kertoi.

”Ensimmäinen tapa välttää vahinkoja salilla on varmistaa, että tekee treenin oikein. Voimaharjoittelut, kuten kyykyt, maastavedot ynnä muut ovat teknisiä taitoja. Kukaan ei ole synnynäisesti kykenevä tekemään niitä turvallisesti ja tehokkaasti”, personal trainer kommentoi.

Smithin mukaan jos sali tarjoaa ilmaista opastusta laitteiden käyttöön, siihen kannattaa tarttua, kunhan opastajalla on itsellä riittävät taidot. Smith totesi, että vaikka itse kokisi, ettei opastamisesta ole hyötyä, on se silti vaivan arvoista nähdä, miten ammattilainen liikkeitä tekee.

”Toinen asia on dynaaminen lämmittely. Sen ei tarvitse kestää 30 minuuttia, viisi minuuttia riittää. Varmista, että suurin osa nivelistäsi tulee käytyä läpi hyvällä liikkeellä. Kyykyt omalla painolla, punnerrukset ja selän kiertäminen riitävät suurelle osalle”, Smith sanoi.

Lähde: The Independent