Juuston syömisellä voi olla terveysvaikutusten lisäksi vaikutuksia ulkonäköön.

Juustoja ei yleensä mielletä kovin terveellisiksi syötäviksi, mutta viime vuosina tutkimukset ovat löytäneet juuston syömisestä hyviä terveysvaikutuksiakin. Kuten aiemmin olemme kertoneet, juuston syöminen voi olla hyvästä sydämelle, se voi auttaa elämään pidempään ja rasvainen juusto voi olla hyvästä terveydelle.

Juustolla herkuttelulla voi olla vaikutusta terveyden lisäksi myös ulkonäköön. The Independent on uutisoinut tutkimuksesta, jonka mukaan paljon juustoa syövät ovat laihempia kuin he, jotka eivät syö sitä niin paljoa, eikä juusto nosta kolesterolitasoja.

University College Dublinin tutkimusta varten tutkijat perehtyivät, miten maitotuotteiden (maito, juusto, jogurtti, voi ja kerma) syöminen vaikutti tutkimukseen osallistuneisiin 1 500 ihmiseen, jotka olivat iältään 18-90-vuotiaita.

The Independentin mukaan tutkijat saivat selville, että eniten maitotuotteita nauttineilla oli alhaisemmat painoindeksit, alhaisemmat kehon rasvaprosentit, pienemmän vyötäröt ja alhaisempi verenpaine. Tämän lisäksi vähärasvaisia maitotuotteita syöneillä oli taipumus korkeampiin kolesterolitasoihin.

Tutkimustulokset ovat The Independentin mukaan vastoin nykyisiä terveysneuvoja, jotka puoltavat tyydyttyneiden rasvojen (joita on juustossa) rajoittamista kolesterolitasojen pitämiseksi alhaalla. Korkeat veren kolesteroliarvot ovat vahvasti kytköksissä suurempiin sydäntautien ja halvauksen riskeihin.

The Independentin mukaan tämä tutkimus vahvistaa tuoreita tutkimuksia useista maista, missä on väitetty, ettei juuston tyydyttyneet rasvat kasvata veren kolesterolitasoja, johtuen niissä olevista ainutlaatuisista ravintoaineiden joukoista.

”Havaitsimme, että runsaasti juustoa nauttivat saivat merkittävästi enemmän tyydyttyneitä tarvoja kuin he, jotka eivät syöneet juustoa tai söivät sitä vähän ja silti ei ollut eroavaisuuksia heidän LDL-kolesterolin tasoissa”, tutkimusta johtanut tohtori Emma Feeney kommentoi.

Feeneyn mukaan ravintoaineiden lisäksi täytyy ottaa huomioon myös missä yhteydessä niitä syö ja minkälaiset ruokailutottumukset ylipäänsä ovat. The Independentin mukaan tutkijat saivat myös selville, että enemmän juustoa syöneet söivät myös enemmän hiilihydraatteja.

Ennen kuin juustofanit innostuvat tutkimustuloksista, on syytä ottaa huomioon se, että kaksi tutkimusta tehneistä ovat kertoneet aiemmin saaneensa Irlannin National Dairy Councililta maksuja puheiden pitämisestä. Muut tutkijat eivät kuitenkaan kertoneet eturistiriidoista.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä.

Lähde: The Independent