Olet todennäköisesti tietoinen siitä, millainen luonteesi on.

Saatat olla selkeästi introvertti tai ekstrovertti, mutta vaikka rakkauskielesi olisi selvillä, et välttämättä tiedä vielä mikä on tapasi nukkua. On valmistunut juuri uusi tutkimus, jossa saatiin selville millä tavoilla ihmiset nukkuvat.

Tavat nukkua luokiteltiin neljään eri tyyppiin

Uudessa tutkimuksessa haluttiin selvittää erilaisia tapoja nukkua ja toivottiin, että tuloksista olisi apua terveyteen liittyvissä asioissa. Tutkimuksessa oli mukana 3 683 keski-ikäistä ihmistä, jotka raportoivat tutkimuksen aikana siitä, onko heillä kroonisia terveyteen liittyviä oireita, kuinka pitkään he nukkuvat, ovatko he tyytyväisiä, onko heidän unensa säännöllistä ja kuinka valppaita ja tehokkaita he olivat päivän aikana.

Tutkijat saivat luokiteltua nukkumisen näihin neljään tyyppiin:

  1. Hyvin nukkuviin, joilla on ihanteelliset nukkumistottumukset
  2. Viikonloppuna nukkuviin, jotka nukkuvat arkisin epäsäännöllisillä tavoilla ja vähemmän kuin viikonloppuisin ja vapaapäivinä, jolloin he nukkuvat pitempiä unia.
  3. Unettomuudesta kärsiviin, jotka eivät nuku kovin pitkiä yöunia ja joilla on päivisin ilmentyvää unisuutta.
  4. Hyvin nukkuviin, jotka nukkuvat unensa monessa osassa esimerkiksi päiväunina.  

Tutkimuksen perusteella todettiin, että nukkumistottumuksiaan on todella vaikea muuttaa. Se johtuu mm. siitä, kuinka nukkumiseen vaikuttavat monet elämäntavat. Huonosti nukkuvilla on suurempi todennäköisyys sairastua erilaisiin tauteihin, kuin hyvin nukkuvilla.

Tämä tutkimus todisti samalla sen, että ihmiset eivät tunnu vieläkään tajuavan kuinka paljon unella on merkitystä terveyteen. Kaikista ihanteellisinta olisi nukkua joka yö saman verran ja samaan aikaan, eikä esimerkiksi pidempiä unia viikonloppuisin.

Lähde: Huffpost

LUE MYÖS