Älä koskaan mene vihaisena nukkumaan on varmasti monelle parisuhteessa olevalle tuttu neuvo.

Parisuhteet eivät ole aina pelkkää ruusuilla tanssimista, joten onko tämä sanonta vain epärealistinen hokema? Psykologit ja parisuhdeasiantuntijat ovat ainakin sitä mieltä, että kyllä on, kertoo HelloGiggles.

Asiantuntijoiden mukaan voi olla toisinaan jopa parempi parisuhteelle, jos nukkuu yön yli kesken riidan. Kliininen psykologi Joshua Klapow totesi HelloGigglesille, että riitojen ratkominen yötä myöten johtaa usein väsymykseen ja luo lisää ongelmia.

”Haaste ei niinkään ole varmistaa, että ette mene vihaisena nukkumaan, vaan riidellä tuotteliaasti ja kulkea kohti ratkaisua” Klapow sanoi.

Klapow’n mukaan on tärkeämpää, että kunnioittaa konfliktin ratkaisemisen prosessia ja tiedostaa, että ratkaisu voi viedä yli päivän aikaa kuin koettaa päästä ratkaisuun pelätessään unille menoa vihaisena.

”On paljon vaarallisempaa suhteen hyvinvoinnille, jos painostat kumppaniasi tai itseäsi liikaa ennen kuin olette valmiita ratkaisuun”, psykologi selitti.

Rakkautensa voi osoittaa, vaikka riita on kesken

HelloGigglesin mukaan jokaisella on riitoja, jotka kiertävät kehää, yhteistä mielipidettä ei tahdo löytyä ja osalliset ovat turhatuneita. Jos tämä kuulostaa tutulta, suosittelevat asiantuntijat jättämään kinan pöydälle aamuun asti, kun olette levänneitä ja toivottavasti myös ajattelette selkeämmin.

”Jos sinusta tuntuu, että voitte löytää ymmärryksen tai ratkaisun, jatkakaa juttelua. Jos taas toistatte itseänne ja on vaikea ymmärtää toistenne näkökulmia, voi olla parempi pitää tauko ja katsoa, jos hyvin levätyn yön jälkeen rauhoittuneempi ja selkeämpi mieli olisi vallalla”, tohtori Jess O’Reilly kommentoi.

Sex With Dr. Jess -podcastia pitävä O’Reilly huomautti, että vihaisena nukkumaan menemisen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että pari olisi täysin napit vastakkain. Pari voi silti osoittaa kunnioitusta ja välinpitoa toisilleen riidan odottaessa ratkaisua.

”Jos aiot mennä nukkumaan ilman riidan ratkaisua, voit kertoa kumppanillesi, että olet sitoutunut työstämään ongelmaa”, O’Reilly muistutti.

”Voit silti antaa hyvän yön suukon, halia tai sanoa rakastavasi kumppaniasi, vaikka riita olisi kesken. Tämä on tärkeää, koska positiiviset rakkauden ilmaisut voivat auttaa lievittämään riitelyn mahdollisia negatiivisia vaikutuksia”, hän jatkoi.

Yrittäkää ymmärtää toisianne ennen yöunia

On tärkeä muistaa, että jokainen käsittelee riidat eri tavalla. HelloGigglesin mukaan jotkut ihmiset voivat laittaa tunteensa sivuun yön yi, kun taas toiset pyörivät hereillä tuntien riidan painon.

”Kun pareilla on eri suhtautuminen ongelmien ratkaisun suhteen ennen unille menoa, on tärkeä löytää kompromissi, joka tuntuu molemmista hyvältä”, kliininen psykologi Carla Manly sanoi HelloGigglesille.

”Ongelmien lisäkerros voi syntyä siitä, jos toinen osapuoli nukkuu täydellisen hyvin riidan jälkeen ja toinen on hereillä murehtien tai uni katkeilee. Univajeinen osapuoli usein tuntee olonsa huomiotta jätetyksi ja entistä loukatummaksi”, hän lisäsi.

Tämän tilanteen välttämiseksi Manly kehottaa pareja keskittymään ymmärtämään kumppanin näkökulmaa, mutta jättämään riidan yksityiskohtien ”siistimisen” aamuun, kun kumpikin on levännyt.

”Tämä tunne molemminpuolisesta ymmärryksestä on usein riittävä mahdollistamaan hyvin nukutun yön”, Manly selitti.

Yhdessä kohti ymmärrystä

Itse riidan ratkaisemisessa avainasemassa on O’Reillyn mukaan se, että tekee töitä kohti ymmärrystä. Riidan keskellä hän suosittelee kysymään itseltäsi nämä asiat:

  • osallistunko riitaan ymmärtääkseni paremmin kumppaniani vai osallistunko riitaan vakuuttaakseni kumppanini jotain?
  • kuuntelenko todella ymmärtääkseni vai kuuntelenko vain odottaessani omaa puheenvuoroani?

O’Reilly totesi, että jos pari ei todella tee yhdessä töitä kohti toistensa ymmärtämistä paremmin, voivat riidat jatkua päiviä, viikkoja ja vuosia.

”Todennäköisesti huomaat, että jos teette molemminpuolisesta ymmärryksestä yhteisen tavoitteen, olette huojentneempia (ja mahdollisesti läheisempiä) riidan jälkeen”, hän kertoi.

Ei siis ole kauheaa nukkua yön yli, vaikka riita olisi ratkaisematta. Varmista vain, että avoimesti kommunikoitte tunteistanne kumppanisi kanssa ennen kuin laitatte päät tyynyyn ja siirrytte höyhensaarille.

Lähde: HelloGiggles