Monikäyttöinen vähän lakritsilta maistuva vihannes fenkoli on herkullista sekä raakana että kypsennettynä.

Jos se kuuluu jo ruokavalioosi, taidat syödä aika terveellisesti. Tämä vihannes nimittäin sisältää Health -sivuston mukaan monia terveyshyötyjä, joista monia varsinkin naiset tarvitsevat. Mutta se on valitettavan monille vielä aika tuntematon. Jos kuulut tähän porukkaan, kannattaisi seuraavalla kauppareissulla napata fenkolia mukaan.

Fenkolissa on monia terveyteen suotuisasti vaikuttavia ominaisuuksia

Tätä vihannesta on käytetty pitkään lääkekasvina mm. ruuansulatusongelmissa. Sen siemeniä käytetään ruokien maustamisessa, mutta niistä on apua myös turvotukseen. Sitä voi juoda esimerkiksi teen muodossa, jos mahassa tuntuu olevan liikaa ilmaa.

Siitä löytyy paljon antioksidantteja. Se toimii myös tulehduskipulääkkeenä. Siinä on vähän kaloreita, mutta paljon kuituja. Sen suuri C-vitamiinipitoisuus tukee immuunijärjestelmän toimintaa, ja se laskee myös verenpainetta, koska siinä on myös mangaania, kalsiumia, rautaa ja B-vitamiinia.

Näiden syiden takia fenkolia pitäisi varsinkin naisten syödä

Koska fenkolissa on paljon öljyä, on sen syöminen naisille erittäin terveellistä. Se auttaa esimerkiksi kivuliaisiin kuukautisiin, puuttuviin kuukautisiin sekä vaihdevuosioireisiin. Siitä on apua myös imetyksessä, koska se stimuloi maidontuotantoa. Eikä tässä vielä kaikki. Tätä ihmerohtoa voidaan käyttää myös munasarjojen monirakkulaoireyhtymän (PCO) hoidossa.

Myös fenkoliöljyä myydään erikseen

Fenkolin vaikutuksia pelkästään öljyn muodossa on tutkittu. Siinä osalle naisista annettiin kahdeksan viikon ajan fenkoliöljyä, ja osa sai auringonkukkaöljyä. Fenkoliöljyä saaneiden vaihdevuosioireet vähenivät huomattavasti enemmän kuin heillä, jotka saivat lumelääkkeenä auringonkukkaöljyä.

Raskaana sitä ei kuitenkaan kannata syödä kovin paljon, varsinkaan fenkoliöljyn muodossa, koska siitä voi tulla allergisia reaktioita ja muita haittavaikutuksia. Eikä sitä suositella otettavaksi myöskään silloin, jos yrittää tulla raskaaksi.

Lähde: Health

LUE MYÖS