Tutkimuksessa arvioitiin erikseen naisia ja miehiä, kun yleensä samasta aiheesta tehdyissä tutkimuksissa on yhdistetty naisten ja miesten tulokset tai keskitytty vain miehiin.

Jos haluat elää pidempään, on syytä nostaa takamus ylös tuolilta tai sohvalta ja liikkua päivittäin. Hollantilaisen tutkimuksen mukaan tunnin päivässä liikkuvilla naisilla on paljon suurempi todennäköisyys elää 90-vuotiaaksi kuin naisilla, jotka liikkuvat alle 30 minuuttia, kertoo The Independent.

Maastrichtin yliopistollisen sairaalan epidemiologian laitoksen tutkijat selvittivät, miten kehon koko ja päivittäinen liikunnan määrä voi vaikuttaa siihen, kuinka pitkään naisten ja miesten odotetaan elävän. Tutkimusta varten tieteilijät analysoivat Netherlands Cohort Studyn vuonna 1986 keräämiä tietoja yli 120 000 mieheltä ja naiselta.

The Independentin mukaan kaikista osallistujista 4 161 naista ja 3 646 miestä antoivat tietoja vuonna 1986 siitä, kuinka paljon he liikkuvat päivittäin, kuinka paljon he painavat, kuinka pitkiä he ovat ja kuinka paljon he painoivat 20-vuotiaana. Nämä 7 807 ihmistä olivat iältään 68-70-vuotiaita.

Tutkimuksessa liikunnaksi sisällytettiin muun muassa koiran lenkittäminen, puutarhanhoito, DIY, urheilu ja töihin pyöräily. Naiset ja miehet jaettiin eri kategorioihin: alle 30 minuuttia päivässä liikkuvat, 30-60 minuuttia päivässä liikkuvat, 60-90 minuuttia päivässä liikkuvat sekä 90 minuuttia ja enemmän päivässä liikkuvat.

Journal of Epidemiology and Community Health -journalissa julkaistua tutkimusta varten heitä seurattiin joko siihen saakka, että he täyttivät 90 vuotta tai kuolivat, riippuen siitä, kumpi tapahtui ensin. Seuratuista 7 807 ihmisestä 944 naista ja 433 miestä eli yli 90-vuotiaaksi.

Tutkijat saivat selville, että päivässä 30-60 minuuttia liikkuvat naiset elävät 21 prosenttia todennäköisemmin 90-vuotiaaksi kuin ne naiset, jotka liikkuvat 30 minuuttia tai vähemmän. Tutkijat totesivat The Independentin mukaan, että naisille optimaalinen määrä päivittäistä liikuntaa on 60 minuuttia.

Miesten kohdalla sen sijaan 90 minuuttia päivässä liikkuvat elävät 39 prosenttia todennäköisemmin 90-vuotiaaksi kuin alle puoli tuntia liikkuvat. Tutkimuksessa tultiin myös siihen johtopäätökseen, että jokainen puoli tuntia lisää liikuntaa päivässä nostaa miehen todennäköisyyttä elää 90-vuotiaaksi viidellä prosentilla.

The Independentin mukaan tutkijat tiedostavat, että tutkimus on täysin havainnoiva, sillä osallistujat itse antoivat tietonsa sen sijaan, että tutkijat olisivat keränneet ne itse. Muutkin tekijät ovat voineet mahdollisesti vaikuttaa pitkäikäisyyteen, kuten se, tupakoivatko tai käyttävätkö osallistujat alkoholia.

Tutkijaryhmä kuitenkin uskoo, että tutkimustulokset ovat uskottavat, koska tutkimukseen osallistui suuri joukko ihmisiä samasta ikäryhmästä.

Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä.

Lähde: The Independent