Hyviä proteiinin lähteitä miettiessä mieleen tulee usein ainakin liha, kala, maitotuotteet sekä palkokasvit, mutta myös hedelmistä voi saada pieniä määriä proteiinia.

Ihminen tarvitsee päivittän proteiinia noin 1,1-1,3 grammaa painokiloa kohden, eli esimerkiksi 60-kiloinen nainen tarvitsee noin 70-80 grammaa proteiinia päivässä. Päivittäisen proteiinitarpeen täyttämiseksi hedelmiä saisi syödä todella paljon, mutta muiden proteiinipitoisten syötävien rinnalla ne ovat hyvä lisä proteiinin lähteeksi ruokavaliossa.

Pure Wow -sivuston mukaan proteiinipitoisten hedelmien todellinen hyöty on siinä, että proteiinin lisäksi ne sisältävät myös vitamiineja, kivennäisaineita, terveellisiä hiilihydraatteja sekä kuitua. Kun niitä vielä yhdistää muihin proteiinipitoisiin syötäviin, saa niistä todella täyttävän ja terveellisen välipalan.

Pure Wow listasi kymmenen proteiinipitoista hedelmää, jotka kannattaisi ottaa osaksi ruokavaliota, ja suomensimme ne alle.

Jakkihedelmä

Kupillisessa jakkihedelmää (1 cup = 2,36 dl) on 3 grammaa proteiinia. Pure Wow’n mukaan tässä hedelmässä on myös paljon muuta hyvää, kuten 3 grammaa kuitua, 110 milligrammaa kaliumia, A- ja C-vitamiineja, magnesiumia, kalsiumia, rautaa sekä B2-vitamiinia.

Jotta saat entistä proteiinipitoisemman välipalan, yhdistä jakkihedelmä kouralliseen maustettuja, paahdettua kikherneitä.

Guava

Kupillisessa guavaa on noin 4 grammaa proteiinia. Pure Wow’n mukaan tämä onkin yksi proteiinipitoisimmista hedelmistä. Luonnostaan todella makeassa hedelmässä on myös paljon C-vitamiinia sekä kuitua – etenkin jos syöt myös sen kuoret ja siemenet.

Jotta saat entistä proteiinipitoisemman välipalan, syö guavan akverina muutama pala cheddaria.

Avokado

Avokado on tunnetusti hyvä lähde terveellisille rasvoille, mutta kupillisessa on myös 3 gramma aproteiinia. Pure Wow’n mukaan näiden lisäksi avokadossa on kuitua, folaattia, magnesiumia, B2-vitamiinia, niasiinia sekä C-, E- ja K-vitamiineja.

Jotta saat entistä proteiinipitoisemman välipalan, yhdistä avokadoon itsetehtyä pähkinä-hedelmäsekoitusta (trail mix).

Aprikoosi

Yhdessä kupillisessa aprikoosia (ei kuivattu) on 2 grammaa proteiinia. Pure Wow’n mukaan tämä hedelmä on myös hyvä kaliumin sekä A-, C-, ja E-vitamiinien lähde. Aprikoosissa on myös kuitua, joka auttaa ruoansulatusta ja pitää kylläisenä.

Jotta saat entistä proteiinipitoisemman välipalan, syö aprikoosin kaverina pieni kourallinen paahdettuja manteleita.

Karhunvatukka

Pure Wow kertoo, että kupillisessa raakoja karhunvatukoita on noin 2 grammaa proteiinia ja 8 grammaa kuitua. Tässä määrässä on myös C-vitamiinia lähes puolet päivittäisestä saantisuosituksesta sekä paljon antioksidantteja ja polyfenoleita.

Jotta saat entistä proteiinipitoisemman välipalan, yhdistä karhunvatukat puoleen kupilliseen kreikkalaista jogurttia.

Kiivi

Kupillisessa kiiviä on Pure Wow’n mukaan 2 grammaa proteiinia. Jos puhdistat sen kuoren hyvin, voit saada siitä kuitua. Kiivissä on myös paljon C-vitamiinia, kaliumia, fosforia sekä rautaa.

Jotta saat entistä proteiinipitoisemman välipalan, yhdistä kiivi annokseen vähärasvaista raejuustoa.

Kirsikat

Kupillisessa kivettömiä kirsikoita on 1,6 grammaa proteiinia. Tämä herkku on Pure Wow’n mukaan myös hyvä kaliumin lähde sekä niissä on paljon antioksidantteja sekä anti-inflammatorisia ominaisuuksia. Kirsikoissa on myös paljon melatoniinia, mikä voi auttaa sinua nukkumaan paremmin.

Jotta saat entistä proteiinipitoisemman välipalan, syö kirskikoita yhdessä mantelivoileivän kanssa.

Rusinat

Koska rusinoissa on enemmän sokeria kuin itse viinirypäleessä, on yksi annos vain 0,29 desiä. Tässä pienessä määrässä on kuitenkin lähes 1 gramma proteiinia sekä paljon kuitua ja kaliumia. Pure Wow’n mukaan rusinoissa on myös hyvin rautaa.

Jotta saat entistä proteiinipitoisemman välipalan, yhdistä rusinat pieneen annokseen paahdettuja erilaisia pähkinöitä.

Banaani

Banaaneissa on paljon kaliumia, mutta sen lisäksi kupillisessa banaania on 1,6 grammaa proteiinia. Tämän lisäksi banaanit ovat hyvä lähde kuidulle, prebiooteille, A-, B6- sekä C-vitamiineille ja magneisumille. Pure Wow muistuttaa, että banaanista kannattaa syödä myös ne irtoavat säikeet, sillä ne ovat tie kaikkien banaanin sisällä olevien ravintoaineiden pariin.

Jotta saat entistä proteiinipitoisemman välipalan, yhdistä banaaniin muutama ruokalusikallinen maapähkinävoita.

Greippi

Yhdessä kupillisessa greippiä on 1,3 grammaa proteiinia, Pure Wow kertoo. Muiden sitrushedelmien tapaan greippi on täynnä C-vitamiinia sekä kalsiumia ja rautaa. Greipin sitruunahappo saattaa myös estää munuaiskiviä.

Jotta saat entistä proteiinipitoisemman välipalan, syö greipin kaverina muutama lusikallinen suolattuja pistaasipähkinöitä.

Lähde: Pure Wow