Rintojen tutkimisen ohella on tärkeää myös tietää, minkälaiset merkit voivat viitata rintasyöpään.

Rintasyöpään sairastuu vuosittain Suomessa tuhansia naisia ja se on naisten yleisin syöpä Suomessa. Naisia kehotetaankin tutkimaan rintansa säännöllisesti, jotta mahdollinen syöpä voidaan todeta varhaisessa vaiheessa.

Monet naiset tunnustelevat rintojaan selvittääkseen, ettei sinne ole ilmestynyt kyhmyä, mutta kyhmyt eivät ole rintasyövän ainoa merkki. Women’s Healthin mukaan tuoreessa brittitutkimuksessa onkin selvinnyt, että yksi kuudesta naisesta, jolla on diagnosoitu rintasyöpä, on kertonut ensin jostakin toisesta oireesta kuin kyhmystä.

Koska rintasyöpään liittyy myös vähemmän tunnettuja oireita, listasi Women’s Health neljä muuta muutosta rinnoissa, mitkä voivat paljastaa rintasyövän. Nainen, tarkkaile siis rintojasi tutkiessa myös näitä asioita:

Muutokset ihossa

Karhea kohta iholla, joka tuntuu suomumaiselta tai hilseilevältä tai normaalia paksummalta, tai iho, joka alkaa kuoppaantua, voivaat olla merkki rintasyövästä. Women’s Healthin mukaan joidenkin rintasyöpien kohdalla kanavat, jotka kulkevat rinnan sisältä ihoon, voivat tukkeutua, mikä johtaa muutoksiin ihossa, mitkä saavat rinnan näyttämään siltä kuin se olisi appelsiinin kuoren peitossa.

Turvotus

Joskus kyhmy voi piileskellä pinnan alla, vaikka nainen ei tuntisi sitä. Tämä voi muuttaa rinnan muotoa tai kokoa ja johtaa jopa kipuun, josta Women’s Healthin mukaan kuusi prosenttia tuoreeseen brititutkimukseen osallistuneista naisista oli kertonut.

Muutokset nänneissä

Jotkin rintasyövät saavat nännin vetäytymään sisäänpäin. Yleensä se johtuu siitä, että rinnan sisällä kasvaa massa ja muuttaa rinnan muotoa. Women’s Healthin mukaan brittitutkimukseen osallistuneista naisista seitsemän prosenttia rintasyöpädiagnoosin saaneista kertoi poikkeavuuksista nänneissään.

Vuotoa nänneistä

Toinen poikkeavuus nännien suhteen voi olla vuoto, joka ei ole rintamaitoa. Women’s Healthin mukaan vuoto ei yleensä liity syöpään, mutta on tärkeää mennä välittömästi lääkärin luo, jos vuotoa tulee ilman, että kosket tai puristat nänniä ja etenkin jos vuoto on veristä ja vaikuttaa vain toiseen puoleen.

Myös alla oleva, Worldwide Breast Cancer -järjestön Know Your Lemons -kampanjasta peräisin oleva kuva voi auttaa helpottamaan rintasyövän tunnistamista. Glamourin mukaan kuva alkoi levitä verkossa, kun yksi rintasyöpädiagnoosin saanut nainen tunnisti sen avulla oman rintasyöpänsä ja kertoi tarinansa Facebookissa.

In the past few days, I have received quite a few private messages about a ”game” going around where you post a heart,…

Julkaissut Erin Smith Chieze 10. tammikuuta 2017

”Jos en olisi nähnyt sattumalta kuvaa, jossa oli oikeaa tietoa rintasyövästä, en olisi tiennyt, mitä etsiä”, nainen kirjoittaa julkaisussaan korostaen, kuinka tärkeää on kertoa rintasyövän oireista ja merkeistä eikä vain jakaa sydän-emojeja Facebookissa ja sitten yksityisviesteissä kertoa, että sen on tarkoitus viitata rintasyövän tietoisuuden lisäämiseen.

Voit levittää tietoa jakamalla tätä artikkelia. Jos taas haluat jakaa naisen julkaisun, löydät sen täältä, tai jos haluat jakaa Worldwide Breast Cancer -järjestön julkaisun kuvasta Facebookissa, löydät sen täältä.

Aiemmin olemme kertoneet asioista, joita tekemällä voit auttaa ehkäisemään rintasyöpään sairastumista. Voit lukea siitä lisää täällä.

Lähde: Women’s Health, Glamour

Kommentit

Kommenttia