Jokaisen naisen kannattaisi ottaa nämä asiat huomioon vähentääkseen riskiä sairastua rintasyöpään.

Lokakuu on kansainvälinen rintasyöpätietoisuuden kuukausi, joka Suomessakin näkyy Roosa nauha -keräyksen myötä – voit lukea lisää tämän vuoden keräyksestä täältä. Syöpäsäätiön mukaan kampanjalla on tuettu rintasyövän vastaista työtä Suomessa vuodesta 2003 lähtien.

Syöpäsäätiön mukaan rintasyöpään sairastuu yli 5 000 naista vuodessa ja se on naisten yleisin syöpä. Rintasyöpään sairastumisen riskiin vaikuttavat monet tekijät ja riski kasvaa ikääntyessä.

Popsugarin mukaan on kuitenkin ennaltaehkäiseviä tekoja, joita jokaisen naisen pitäisi tehdä rintasyöpään sairastumisen riskin pienentämiseksi. Alla on kymmenen tällaista tekoa, joilla naiset voivat koettaa pienentää rintasyöpään sairastumisen riskiään.

1. Pidä yllä tervettä painoa. Popsugarin mukaan ylipainoisuuden tai liikalihavuuden on osoitettu olevan riskitekijä tietynlaisten rintasyöpätyyppien kehittymiseen.

2. Tarkista perheesi rintasyöpätausta. Kuinka moni perheestäsi on sairastanut rintasyöpää? Jos et tiedä, on aika tarkistaa. Jos läheisillä perheenjäsenillä on ollut rintasyöpä, voi se nostaa omaa riskiäsi, sillä tietyt riskitekijät ovat geneettisiä.

3. Tutki rintojasi. Rintoja kannattaa tutkia omatoimisesti kerran kuukaudessa kuukautisten päätyttyä. Rintoja tutkimalla säännöllisesti tiedät, miltä rintasi tuntuvat ja näyttävät, mikä auttaa muutosten huomaamisessa.

4. Juo kohtuudella. Vaikka lasillinen punaviiniä voikin olla hyvästä, liiallisen alkoholin juomisen on taas osoitettu lisäävän syöpäriskiä. Popsugarin mukaan pitäydy yksi päivässä -ajatuksessa, jos haluat alentaa riskiäsi.

5. Kuntoile. Liikunta auttaa terveen painon ylläpitämisessä, mutta tämän lisäksi sen on osoitettu vähentävän riskiä sairastua syöpään. Esimerkiksi American Cancer Society on huomauttanut, että 1,5-2,5 tuntia kävelyä viikossa vähentää riskiä sairastua rintasyöpään. Koeta siis ottaa tavoitteeksi kävellä tai kuntoilla ainakin 30 minuuttia päivässä viidesti viikossa.

6. Tue kampanjaa. Kuten jo artikkelin alussa kerrottiin, lokakuussa vietetään Roosa nauha -kampanjaa, jolla on vuosien varrella edistetty suomalaista rintasyöpätutkimusta ja Syöpäsäätiön mukaan vaikutettu siihen, että yhä useampi rintasyöpä voidaan ehkäistä tai hoitaa. Lue täältä, miten voit osallistua kampanjaan.

7. Tutustu ehkäisyvalmisteiden vaikutukseen. Popsugarin mukaan suun kautta otettavat raskautta ehkäisevät valmisteet ovat yksi riskitekijä rintasyövän kehittymiselle, mutta riski laskee normaalille tasolle, kun et enää syö pillereitä. Tutustu ehkäisyn hyviin puoliin ja mahdollisiin haittavaikutuksiin ja keskustele aiheesta lääkärisi kanssa.

8. Arvoi riskisi. Se aina auttaa, kun sinulla on aiheesta tietoa. Tutustu rintasyövän riskitekijöihin – jopa niihin, joille et voi mitään, kuten varhain alkaneet kuukautiset, lasten saaminen yli 35-vuotiaana tai se, ettet koskaan imetä – jotta tiedät, mitä vaihtoehtoja sinulla on. Syöpäjärjestöllä on maksuton neuvontapalvelu, jossa saat tietoa muun muassa syövän ehkäisystä.

9. Älä ujostele lääkärin luona. Lääkärisi ei ole olemassa vain varoitellakseen sinua sokeriaddiktiostasi, vaan hän myös varmistaa, että tiedät miksi ja miten elämäntyylisi vaikuttaa terveyteesi. Muista kysyä lääkäriltäsi kaikesta, mikä on sinulle epäselvää.

10. Rentoudu. Vaikka sinulla olisi tiettyjä riskitekijöitä, ei se tarkoita sitä, että sairastut rintasyöpään tai sinun pitäisi mmurehtia siihen sairastumisesta. Popsugarin mukaan et kuitenkaan voi mitään suurimmille riskitekijöille: olethan nainen ja ikäännyt. Sen sijaan, että huolehtisit, tee parhaasi elääksesi terveellisin tavoin, sillä ne auttavat vähentämään riskiä sekä saavat sinut tuntemaan olosi paremmaksi ylipäänsä.

Löydät lisää rintasyövästä julkaistuja artikkeleita täältä.

Lähde: Popsugar, Syöpäsäätiö