Näistä vinkeistä voi olla apua siihen, ettei burnout pääse iskemään.

Pitkään jatkunut altistuminen työperäiselle stressille voi johtaa työuupumukseen, eli loppuunpalamiseen tai burnoutiin. Meditaation asiantuntijan ja psykologian tutkinnon omaavan Emma Millsin mukaan merkkejä stressistä on helppo jättää huomiotta.

”Etenkin kun olet taitava ja kykenevä nainen, ajattelet vain pärjääväsi, mutta lopulta palat loppuun”, Mills sanoi Cosmopolitanille.

Burnoutin välttämiseksi Mills määrittelikin viisi asiaa, joita voit tehdä päivittäisessä elämässäsi yrityksenä välttää burnoutia.

1. Kuuntele tietoisesti lempikappalettasi

Vaikka olisit töissä avokonttorissa, laita vain kuulokkeet korviisi ja valitse kappale, joka muistuttaa sinua siitä, kuka olet ja auttaa tuomaan perspektiiviä asioihin. Ole läsnä koko kappaleen ajan ja kiinnitä huomiotasi riffeihin ja harmonioihin sekä siihen, mitä kappale saa sinut tuntemaan. Esimerkiksi The Beatlesin Tomorrow Never Knows voi toimia eräänlaisena meditaation muotona.

2. Kontrolli ja epätietoisuus

Toisinaan stressiä voi aiheuttaa se, kun olet yhdessä paikassa ja pitäisikin olla toisessa. Tai kun et ole varma lopputuloksesta tai riittävätkö taitosi siihen, mitä sinulta pyydetään tai tunnet, etteivät asiat ole hallinnassasi. Huonot uutiset ovat, että et ole täysin kontrollissa ja monet asiat ovat epävarmoja. Hyvät uutiset ovat kuitenkin ne, että voit itse päättää tehdä parhaasi joka hetkessä, valita itse, miten reagoit, keskittyä ja antaa kaiken rakkautesi ja intohimosi tehtävälle ja päästää irti asioista, joita et voi kontrolloida.

3. Lue kirjaa tai runoja

Aivot käsittelevät runoutta eri tavoin ja se voi auttaa stressin kanssa. Monet esimerkiksi lukevat työmatkoilla, jos kulkevat sinne muuten kuin itse autoa ajaen. Myös lukemalla töissä 10 minuuttia silloin tällöin voi auttaa laskemaan stressitasoja ja virkistämään ajatteluasi.

4. Meditoi töissä

Ajatus meditoinnista töissä voi tuntua mahdottomalta ja oudoltakin, mutta sen ei tarvitse olla niin. Voit meditoida oman työpisteesi äärellä tai taukotilassa tai vaikkapa ulkosalla, jos siltä tuntuu. Mills ohjeistaa meditoimaan näin:

– Hengitä sisään nenäsi kautta noin seitsemän kertaa ja hengitä ulos noin 11 kertaa.

– Anna huomiosi olla hengittämisessä ja anna muiden asioiden olla.

– 2-5 minuuttia hengitettyäsi tällä tavoin, lopeta meditaatio hyvällä hokemalla: ’Juuri nyt, juuri tässä, tässä hetkessä, kaikki on hyvin.’ Voit sanoa sen muutaman kerran mielessäsi tai ääneen.

– Päätä meditaatiohetkesi kuuntelemalla suosikkisi niistä kappaleista, jotka antavat sinulle voimaa ja virtaa.

5. On tärkeää mieltää oma työhyvinvointi oman henkilökohtaisen hyvinvoinnin jatkeena

Älä tunne syyllisyyttä tauoista. Tekemäsi työ tulee sinusta itsestäsi ja jos et ole hyvässä kunnossa, työsi usein heijastaa sitä.

Lähde: Cosmopolitan