Valitsemalla yhden näistä strategioista voit onnistua pitämään kiinni dieetistä.

Dieetillä ollessa noudatetaan yleensä tietynlaista ruokavaliota ja monet herkut ja vähemmän terveelliset syötävät joutuvat kiellettyjen listalle. Monet kuitenkin pitävät dieetin aikana niin sanottuja cheat day -päiviä, eli eräänlaisia välipäiviä, jolloin hieman hemmottelevat itseään.

Women’s Healthin mukaan cheat day on saanut sekalaisen vastaanoton. Toisten mielestä mieltämällä hampurilaisaterian, karkit, jäätelön tai vaikka lautasellisen pastaa cheat day -syötäväksi, nämä ruoat vain nostetaan jalustalle ja koko muu aika viikosta menee niiden syömisestä haaveiluun.

Toisaalta taas tutkimusyhtiö Mintelin selvityksen mukaan 39 prosenttia 18-34-vuotiaista naisista on kertonut, että varaamalla aterian tai päivän, jolloin ei ole niin tarkka dieetin kanssa, on auttanut pitämään kiinni muuten tasapainoisesta ruokavaliosta.

Olipa sitten cheat dayn puolella tai sitä vastaan, ei Women’s Healthin mukaan voi kieltää sitä, että erilaiset hemmottelustrategiat toimivat paremmin erilaisille ihmisille. Alle onkin listattu kolme erilaista strategiaa, joista jokin voi olla sinulle sopivin mahdollistaen herkuttelun tiukan dieetin ohessa.

Minimaalinen ”cheat”

Chicagossa sijaitsevan Illinoisin yliopiston ravitsemuksen apulaisprofessorina toimivan Krista Varadyn mukaan jos jatkuvasti taistelet ruokahimoja vastaan, voi mini cheat olla sinulle sopiva ratkaisu. Jos jatkuvasti haaveilet kaikesta suolaisesta ja makeasta, voi päivittäinen 200-300 kalorin käyttäminen herkutteluun auttaa pysymään kurissa paremmin kuin se, että pureskelisit kynsiäsi koko viikon herkkujen himossa ja sitten sortuisit syömään liikaa yhtenä päivänä.

”Cheat”-ateria

Tämä on hyvä ratkaisu, jos sinusta tuntuu, että jäät hyvien syötävien ulkopuolelle illanistujaisissa tai muissa sellaisissa. Yksi herkutteluateria kerran viikossa mahduttaa vaikkapa hampurilaisaterian dieettisi yhteyteen.

”Viikottainen ”cheat”-ateria on hyödyllinen heille, jotka mielellään juhlien ja tapahtumien aikana löytävät yhteyden muihin ruoan äärellä ja tuntevat jäävänsä ulkopuolelle – ja näin todennäköisemmin syövät liikaa lopulta – jos eivät osallistu”, Varady neuvoi.

Kokonainen välipäivä

Women’s Healthin mukaan tämä on paras vaihtoehto silloin, jos olet kyllästynyt laskemaan kaloreita. Jos pidät yhtenä päivänä viikossa tauon ravintoarvoista ja kaloreista, voi se pitää sinut motivoituneena ja estää sinua hylkäämästä dieettiäsi turhautumisen takia. Jos kuitenkin kokonaiset välipäivät muuttuvat viikoiksi, voi toinen yllä olevista strategioista ollakin parempi.

Lähde: Women’s Health