Gynekologi kävi läpi kuusi yleistä kuukautismyyttiä ja kertoi totuudet niiden takaa.

Vaikka kuukautiset ovat tuttu juttu lähes jokaiselle naiselle joka kuukausi, liittyy niihin silti paljon myyttejä, joihin ihmiset uskovat. Kumotakseen näitä myyttejä Popsugar jututti Portlandin naisten ja lasten sairaalan gynekologi Sara Matthewsia, joka paljasti totuudet kuuden yleisimmän kuukautismyytin ja -uskomuksen takaa.

Myytti: Keskeytyykö vuoto, kun olet vedessä?

Matthewsin mukaan uimaan meneminen tai kylvyn ottaminen ei keskeytyä kuukautisvuotoa, mutta vuotoa voi olla vähemmän, jos vesi on kylmää (tai jos menet sukeltamaan, voi paine vähentää verenvuotoa kunnes nouset takaisin pintaan).

”En kuitenkaan ottaisi riskiä uima-altaalla tai rannalla ja jättäisi kuukautissuojaa käyttämättä, koska se on hieman ennalta-arvaamatonta ja tuskin haluat joutua pulaan”, Matthews sanoi.

Popsugarin mukaan uiminen tai kuuma kylpy voi myös helpottaa kramppeja ja selkäkipua kuukautisten aikana.

Myytti: Keskeytyykö vuoto nukkuessa?

”Kun keho rentoutuu syvään uneen, lihakset vapauttavat jännitystä ja syke hidastuu, mikä tarkoittaa sitä, että kohtu vapauttaa vähemmän verta”, Matthews selitti, mutta lisäsi, että myös painovoimalla on roolinsa.

”Kun nukut vaakasuunnassa, veri kertyy sisälle, joten ole varovainen, kun aamulla nouset ylös, koska veri pyrkii ulos ja edessä voi olla ikävä yllätys, jos päätti nukkua ilman kuukautissuojaa”, hän jatkoi.

Jos sinulla runsaat kuukautiset ja joudut öisin nousemaan ylös ja vaihtamaan kuukautissuojasi, Matthews suosittelee puhumaan tästä lääkärille, sillä sinulla saattaa olla anemia. Jos näin on, sinulle voidaan määrätä lääkitys vedenvuodon vähentämiseksi sekä hoitamaan rautatasosi kuntoon.

Myytti: Muuttuvatko kuukautiset runsaammaksi lentokoneessa?

Tästä on Matthewsin mukaan sekalaisia mielipiteitä.

”Lentoemännät sanovat, että vuoto vähenee ilmassa ja lisääntyy lennon laskeuduttua paineessa tapahtuvan muutoksen takia. Olen kuitenkin kuullut tarinoita naisten kamalista vahingoista, kun kuukautiset ovat olleet yhtä aikaa lentomatkan kanssa. Neuvoisin olemaan aina hyvin varautunut ja menemään ajoissa vessaan, sillä muuten saatat olla hieman epätoivoisena jumissa pitkässä vessajonossa koneessa”, Matthews sanoi.

Jos matkustat säännöllisesti ja joudut lentämään pitkiä matkoja, olet saattanut myös huomata kiertosi voivan olla melko epäsäännöllinen.

”Tätä tapahtuu, koska kiertoa kontrolloivat hormonit voivat mennä sekaisin aikavyöhykkeitä ylittäessä, joten älä ylläty, jos kuukautisesi tulevat aiemmin tai myöhemmin kaukolennon jälkeen”, gynekologi selitti.

Myytti: Keskeytyykö vuoto, kun harrastaa seksiä?

Popsugarin mukaan ei keskeydy, mutta tämän ei pitäisi estää harrastamasta seksiä, jos niin haluat. Tietysti kuukautisten aikana joutuu huomioimaan muun muassa sen, että seksi voi olla normaalia sottaisempaa, mutta sen harrastaminen on täysin mahdollista ja on täysin normaalia tuntea olonsa himokkaaksi kuukautisten aikana.

”Sukupuolitautien, kuten hepatiitin ja HIV:n, tarttumiselle on kuitenkin suurempi riski, joten ole vielä varovaisempi ja muista suojata itsesi”, Matthews muistutti.

Myytti: Keskeytyykö vuoto, kun juo alkoholia?

”Alkoholilla ei ole vaikutusta verenkiertoon, mutta se voi helpottaa kramppeja kuukautisten aikana”, Matthews sanoi.

Hän ei kuitenkaan suosittele turvautumaan alkoholiin apukeinona kramppeihin. Ajan mittaan se voi haitata sekä yleistä terveyttäsi että alentaa estrogeenitasoja, mikä voi estää saamasta laspia. Kaikki on hyvästä kohtuudella ja lämmin kylpy tai kuuma vesipullo on yhtä tehokas apu, ellei jopa parempi.

Myytti: Ovatko ihmiset kömpelömpiä, kun heillä on kuukautiset?

Popsugarin mukaan tästäkään asiasta ei olla yhtä mieltä, mutta yleinen käsitys on se, että ei ole epätavallista, että naiset tuntevat olonsa erityisen väsyneeksi kuukautisten aikana.

”Runsaat kuukautiset, joihin liittyy anemiaa, ikäviä kramppeja tai migreeniä, voivat horjuttaa ketä tahansa ja keskittyminen voi olla vaikeaa. Joillakin naisilla on myös taipumus pyörtyä helpommin kuukautisten aikana ja kuukautisvuotoa edeltävä vaihe voi olla hieman huojuva, kun nesteenpidätyskyky, turvotus, ahdistus ja ärtyneisyys voivat vaikuttaa väsyttäviin arkiaskareisiin. Päivittäinen magneesiumlisä, sokerin välttely viikkoa ennen vuotoa ja salilla käyminen voivat vaikuttaa merkittävästi”, Matthews neuvoi.

Lähde: Popsugar