Täysjyvätuotteiden syömisestä voi olla apua laihduttamisessa ja painonhallinnassa.

Voi tuntua erittäin turhauttavalta, jos oikeasta, terveellisestä ruokavaliosta ja liikunnasta huolimatta laihduttaminen ja karistettujen kilojen pitäminen poissa ei tahdo onnistua. Pure Wow’n mukaan yksi syy tähän voi olla se, että ruokavaliostasi puuttuu täysjyvätuotteet.

Tuftsin yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan käsiteltyjen jyvätuotteiden vaihtaminen täysjyvätuotteisiin voi lisätä aineenvaihduntaa ja kalorien polttamista. Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -journalissa.

Tutkimuksen toteuttaminen kesti kahdeksan viikkoa ja siinä oli mukana 81 osallistujaa, jotka olivat iältään 40-65-vuotiaita. Kahden ensimmäisen viikon ajan kaikki osallistujat söivät samankaltaista ruokaa ja yksilölliset kaloritarpeet määriteltiin.

Tämän jälkeen osallistujat jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään: toinen ryhmä söi täysjyvätuotteita ja toinen käsiteltyjä jyvätuotteita (refined grains), kuten valkoista leipää ja pastaa. Näiden ruokavalioiden ero oli pääasiassa jyvien ja kuidun sisällössä.

Lähes sata kilokaloria enemmän

Tutkimusviikkojen aikana muun muassa osallistujien painoa, aineenvaihdunnan tasoa ja verensokeria mitattiin. Osallistujia pyydettiin syömään kaikki heille tarjottu ruoka eikä mitään muuta, palauttamaan ruoka, jota eivät syöneet ja liikkumaan, kuten yleensä ovat liikkuneet.

”Tarjosimme kaiken ruoan varmistaaksemme, että osallistujien ruokavalion eroavaisuudet olivat vain jyvälähteissä”, tutkimuksen tekoon osallistunut Susan B. Roberts kommentoi.

Pure Wow’n mukaan täysjyvätuotteita syöneet osallistujat menettivät päivässä keskimäärin lähes sata kilokaloria enemmän.

”Täysjyvää syöneiden menettämät lisäkalorit vastasivat reipasta 30 minuutin kävelyä tai yhden pienen keksin enemmän nauttimista päivittäin”, Roberts kuvasi vaikutuksia.

Pure Wow’n mukaan tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että voisit alkaa syödä esimerkiksi täysjyväpitsaa ja -pastaa päivittäin. Sen sijaan sinun kannattaa vaihtaa esimerkiksi sushistasi valkoinen riisi tummaan riisiin aina, kun se on mahdollista.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä.

Lähde: Pure Wow, Tuftsin yliopisto