Tutkimus: Nykyisin on vaikeampaa olla laiha kuin 70-luvulla

Vaikka söisit ja kuntoilisit samalla tavalla kuin vanhempasi nuorena, voi sinulla olla silti painoa enemmän kuin heillä aikanaan.

70-luvulla aikuiset pystyivät syömään enemmän ruokaa ja liikkumaan vähemmän ilman, että painoivat enemmän, mutta toisin on nyt. Uuden tutkimuksen mukaan nykyisin samanlaista ruokavaliota ja kuntoilutottumuksia noudattaen painoa on enemmän.

Obesity Research & Clinical Practice -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan samalla tavalla nykyisin syövät ja liikkuvat painavat noin kymmnenen prosenttia enemmän kuin ihmiset viime vuosisadalla. Tutkijat uskovat löydösten todistavan, että painonhallinta on paljon vivahteikkaampaa kuin tasapainottelu syötyjen ja kulutettujen kaloreiden välillä.

Tutkimusta tehneillä on erilaisia teorioita sille, miksi nykypäivän parikymppiset voivat painaa enemmän kuin vanhempansa saman ikäisenä, vaikka ruoka- ja kuntoilutottumukset olisivat samat.

Tutkijat osoittavat syyttävää sormea kohti epäpuhtauksia, antibiootteja ja monista ruoista löytyviä torjunta-aineita, mitkä voivat muuttaa painonhallintaan liittyviä hormonaalisia prosesseja. Tämän lisäksi elämäntapatekijät voivat vaikuttaa, kuten altistuminen valolle öisin, stressi ja syöminen myöhään illalla.

Tutkijoiden mukaan myös reseptilääkkeiden, kuten masennuslääkkeiden, jotka voivat edistää painonnousua, käytön lisääntyminen ja geenit, jotka voivat vaikuttaa aineenvaihdunnan nopeuteen, voivat olla syyllisiä muutokseen. Yksi osatekijä voi olla mahan bakteerit, jotka voivat muuttua keinotekoisten makeutusaineiden kulutuksen ja paljon lihaa sisältävien ruokavalioiden lisääntyessä.

Tutkimuksessa seurattiinn 36 400 amerikkalaisen ruokavalioita vuosilta 1971 ja 2008 sekä 14 419 ihmisen aktiivisuutta vuosien 1988 ja 2006 välillä. Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: Good Housekeeping


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.