Proteiinipitoiset ruoat hyvästä sydämelle – yhtä tehokasta kuin tupakoinnin lopettaminen

Esimerkiksi kasviperäisiä proteiineja syövillä voi olla alhaisempi verenpaine.

Paljon proteiinia sisältävä ruokavalio voi olla yhtä tehokas tapa parantaa sydämen terveyttä kuin liikunta, alhaisempi suolan syöminen tai tupakoinnin lopettaminen. University of East Anglian tutkimuksen mukaan aterioistaan proteiinia saavilla oli alhaisempi verenpaine ja vähemmän valtimojäykkyyttä.

Real Simplen mukaan runsaampi proteiinien saanti oli suoraan yhteydessä naisten sydämen terveyteen. Journal of Nutrition -julkaisussa ilmestyneeseen tutkimukseen osallistui 2 000 brittinaista, joiden ruokavalioihin tutkijat perehtyivät.

Seitsemän keskeisen aminohapon tutkimuksessa ilmeni, että proteiinin määrän lisäksi niiden laatu oli myös tärkeä. Kasviperäisiä proteiineja enemmän syöneillä oli alhaisempi verenpaine, kun taas eläinperäisiä proteiineja enemmän syöneillä oli vähemmän valtimojäykkyyttä.

Miljoonilla ihmisillä on todettu korkea verenpaine ja valtimojäykkyys on yhteydessä sydän- ja verisuonitauteihin, minkä johdosta tutkijat ovat todenneet tutkimuksen tulosten olevan ”jännittäviä”.

”Yllättävin löydös on se, että aminohappojen saannilla oli samankaltainen vaikutus verenpaineeseen kuin tunnetuilla riskitekijöillä, kuten suolan saannilla, liikunnalla ja alkoholin nauttimisella”, päätutkija Amy Jennigs sanoi.

”Valtimojäykkyyden suhteen aminohappoyhteys oli vastaava kuin muutos, joka on aiemmin yhdistetty siihen, ettei tupakoi”, hän jatkoi.

Jennings suosittelee, että jokainen kasvattaisi paljon proteiinia sisältävien ruokien, erityisesti lihan, kalan, linssien, parsakaalin ja pinaatin, saantia. Esimerkeiksi annosten koosta hän sanoi, että lihaa olisi noin 70 grammaa, 100 grammaa lohta tai noin 5 desiä rasvatonta maitoa.

Lähde: Real Simple


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.