Rentouttava sauna on hyvästä hyvinvointiasi ajatellen ja sitä tukevat tutkimuksetkin.

Saunominen on osa suomalaista kulttuuria ja pitkän päivän päätteeksi moni rentoutuu saunan lämmössä. Saunomisella on myös hyviä terveysvaikutuksia; Helsingin Sanomat kirjoittaakin tutkimusten vahvistavan, että saunominen on hyvästä sydämelle.

Itä-Suomen yliopistossa on tehty tutkimus, jonka mukaan saunominen voi vähentää riskiä kuolla äkilliseen sydänsairauteen, kardiologian erikoislääkäri Jari Laukkanen kertoi Helsingin Sanomille. Tutkimus on julkaistu JAMA Internal Medicine -journalissa.

Helsingin Sanomien mukaan tutkimuksessa seurattiin parinkymmenen vuoden ajan noin 2 300 itäsuomalaista 42-60-vuotiasta miestä, joista tutkimuksen aikana 929 kuoli, ja heistä noin 470 kohdalla syy oli äkillinen sydänsairaus.

Helsingin Sanomien mukaan tutkimuksen alussa miehet jaettiin kolmeen ryhmään sen perusteella, saunoivatko he kerran, 2-3 kertaa vai 4-7 kertaa viikossa. Tutkijoille ilmeni, että useamman kerran viikossa saunovilla riski kuolla äkilliseen sydänsairauteen oli 22 prosenttia pienempi heidän keskuudessa, ketkä saunoivat 2-3 kertaa viikossa ja 63 prosenttia pienempi 4-7 kertaa viikossa saunovilla.

Tämä Itä-Suomen yliopiston tutkimus antaakin yhden hyvän syyn saunoa. Alta voit lukea neljä syytä lisää.

1. Helsingin Sanomien mukaan löylyissä istuminen nostaa sydämen sykettä ja jos saunassa on tarpeeksi pitkään, syke voi nousta jopa 120-150 lyöntiin minuutissa. Ihmisen verenkierto vilkastuu ja sydän pumppaa lisää verta kehoon samaan tapaan kuin liikuntaa harrastaessa.

2. Kiihtynyt verenkierto lievittää lihas- ja nivelkipuja sekä parantaa nivelten liikkuvuutta, Helsingin Sanomat kertoo.

3. Saunan lämpö rentouttaa ja lievittää stressiä – tämän onkin moni varmasti huomannut käytännössä itsekin.

4. Helsingin Sanomien mukaan saunominen saattaa tilapäisesti nostaa verenpainetta, mutta saunan jälkeen verenpaine laskee jopa alemmalle tasolle kuin ennen saunomista.

Saunoessa tai saunan jälkeen kannattaa muistaa juoda runsaasti vettä, sillä hikoilu aiheuttaa nestehukkaa. Helsingin Sanomat myös muistuttaa, että saunaolusten nauttimisessa kannattaa pysyä kohtuudessa, koska liiallinen alkoholi kiihdyttää nestehukkaa ja voi saada aikaan myös loukkaantumisia.

Helsingin Sanomien mukaan Amerikan sydänyhdistys on varoittanut siirtymästä kuumasta saunasta suoraan kylmään veteen, koska se nostaa verenpainetta. Laukkanen kuitenkin rauhoitteli, ettei saunasta uimaan meneminen ole vaarallista terveelle ihmiselle – sydänsairaan sen sijaan kannattaa noudattaa varovaisuutta tai keskustella aiheesta tarvittaessa ensin oman lääkärin kanssa.

Voit lukea lisää Itä-Suomen yliopiston saunomistutkimuksesta täällä.

Mitä sauna ja saunominen merkitsee sinulle? Kommentoi alla!

Lähde: Helsingin Sanomat