Tutkimuksen tekoon osallistuneen lääkärin mukaan 15 000 askelta voi saavuttaa esimerkiksi kävelemällä reippaasti pari tuntia.

Omaa liikkumista ja aktiivisuutta voi seurata niin askelmittarin, aktiivisuusrannekkeen kuin älypuhelimeen ladattavien sovellustenkin avulla. Suositusten mukaan päivittäin pitäisi liikkua 10 000 askeleen verran, mutta erään tutkimuksen mukaan tämä määrä voi ollakin liian vähän – ja askelia pitäisi ottaa 5 000 enemmän.

Warwickin yliopiston tutkijat seurasivat 111 postityöntekijää, jotka olivat iältää 40-60-vuotiaita. Noin puolet heistä teki töitä postitoimistossa, kun taas muut jakoivat postia.

Tutkimuksesta uutisoineen Metron mukaan osallistujien painoindeksit, vyötärönympärykset, verensokerin tasot ja kolesteroliprofiilit selvitettiin ennen kuin osallistujat saivat aktiivisuusrannekkeen käyttöönsä viikoksi.

International Journal of Obesity -julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa paljastui huomattavat erot osallistujien aktiivisuuden määrissä. Metron mukaan osa toimistotyöntekijöistä istui yli 15 tuntia päivässä (koti- ja työolot yhteensä), kun taas postinkantajat eivät istuneet juuri lainkaan vuorojensa aikana.

Eroavaisuudet heijastuivat myös osallistujien yleiseen terveyteen: paljon istuvilla oli korkeammat painoindeksit, suuremmat vyötärönympärykset, huonompi verensokerin kontrolli ja huonompi kolesteroli verrattuna jatkuvasti liikkeellä oleviin osallistujiin. Metron mukaan postinkantajat kävelivät vähintään 15 000 askelta (11 kilometriä) ja olivat paljon terveempiä.

Vaikka tutkimus oli pieni ja eikä osallistujien terveyttä ole pitkällä aikavälillä tutkittu, voi tutkimustuloksista silti tutkijoiden mukaan tehdä sen päätelmän, että ihmisten pitäisi nousta ylös mahdollisimman paljon päivän aikana.

Tutkimusta johtanut lääkäri ja Warwickin yliopiston kansanterveyden tutkija William Tigben mukaan tarvittavan määrää vaatii vaivaa, mutta sen voi saavuttaa kävelemällä reippaasti parin tunnin ajan. Metron mukaan Tigbe suosittelee 30 minuutin kävelyä ennen töitä, toista lounasaikaan ja lukuisia 10 minuutin kävelyhetkiä pitkin päivää.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä.

Lähde: Metro