Jos työpäivä takkuaa, treenimotivaatio on hukassa tai stressitasot nousevat, voi musiikista olla apua.

Musiikin kuuntelu on yksi maailman monipuolisimmista stimulanteista, osoittaa äänielämysten pioneeriyritys Sonosin teettämä Brilliant Sound -tutkimus. Verkkokyselynä toteutettuun tutkimukseen vastasi yhteensä 12 000 henkilöä 12 eri maasta.

Musiikin kuuntelu auttaa ihmisiä tuntemaan itsensä tuottavammiksi ja vähemmän stressaantuneeksi. Lisäksi musiikin, podcastien ja muun kulttuurin kuunteleminen auttaa olemaan luova ja kehittämään uusia ideoita, treenaamaan tehokkaammin ja piristämään seksielämää sekä jopa vahvistamaan ihmissuhteita.

Tutkimukseen osallistuneiden mielestä musiikin kuuntelulla on merkittävä positiivinen vaikutus neljään olennaiseen elämänalueeseen: mielialaan, kuntoon, suhteisiin ja tuottavuuteen.

”Musiikki on ainutlaatuista siinä mielessä, että se vetoaa erilaisiin psykologisiin toimintoihin”, musiikkipsykologian professori Daniel Müllensiefen Lontoon yliopiston Goldsmiths Collegesta kertoo.

”Se voi laukaista täsmälleen samat alueet aivoissa, jotka ruoka, seksi tai muu virkistystoiminta ja esimerkiksi huumeet voivat laukaista”, hän lisää.

Musiikilla monipuoliset vaikutukset

Tutkimukseen vastanneista kaksi kolmesta (68 %) kertoi musiikin motivoivan heitä treenaamaan, kun tekisi mieli jäädä sohvalle loikoilemaan. Suurin osa kyselyyn vastanneista myös paljasti, että musiikki auttaa heitä harjoittelemaan pidempään (52 %), saamaan itsestään enemmän irti (55 %) ja harjoittelemaan tehokkaammin (51 %).

Treenin lisäksi musiikilla on iso vaikutus töissä. Valtaosa (76 %) vastanneista on sitä mieltä, että musiikin kuuntelu auttaa heitä antamaan parhaansa töissä, kun taas 67 prosenttia tutkimukseen osallistuneista kertoi, että musiikilla on tehokkaampi vaikutus heidän tuottavuuteensa töissä kuin kahvilla.

Lähes yhtä suuri osa on sitä mieltä, että musiikki auttaa heitä ideoimaan ja olemaan luova, kun he tuntevat olevansa jumissa ajatustensa kanssa. Yli puolet (52 %) vastaajista myönsi, että he eivät menestyisi töissä yhtä hyvin, jos he eivät kuuntelisi musiikkia.

Tutkimustulokset osoittavat myös, miten syvä ja monipuolinen yhteys musiikin ja mielialan välillä oikeasti on. Jopa kolme neljästä (74 %) vastaajasta sanoi, että musiikin kuuntelu auttaa heitä vähentämään stressiä.

Noin kaksi viidestä (42 %) kertoi tutkimuksessa kokevansa, että podcastit rauhoittavan heitä. Yli kolmannes (36 %) kyselyyn vastanneista sen sijaan sanoi, että musiikki saa heidät nauramaan odottamatta ja vielä useampi (40 %) kertoi musiikin saavan heidät itkemään odottamatta.