Paikoillaan oleminen tuntikausien ajan lisää kuolemanriskiä, kun taas jopa hitaalla kävelylenkillä voi jo auttaa laskemaan varhaisen kuoleman riskiä.

Liikunnan vaikutusta terveyteen ja elinikään on tutkittu runsaasti, ja yhden tutkimuksen mukaan liikunnan terveyshyödyt voi saada jo ilman pitkää hikitreeniäkin. The Independentin mukaan minkä tahansa intensiteetin liikunta voi vaikuttaa todennäköiseen elinikään – eli jopa hidas kävelylenkki päivittäin auttaa.

Tiedotteen mukaan BMJ-journalissa (entinen British Medical Journal) julkaistiin selviä todisteita siitä, että runsaampi liikunta – sen intensiteetistä huolimatta – on kytköksissä alhaisempaan varhaisen kuoleman riskiin keski-ikäisillä ja iäkkäämmillä ihmisillä.

Tutkimuksessa ilmeni lisäksi, että paikoillaan olo, kuten istuminen, 9,5 tuntia tai pidempään päivässä on kytköksissä suurempaan kuolemanriskiin. Tähän aikaan ei lukeudu nukkumiseen käytetty aika.

Istu vähemmän, liiku enemmän ja useammin

Professori Ulf Ekelundin johtamassa tutkimuksessa verrattiin erilaisen intensiteetin liikunnan vaikutusta. Vertailussa oli kevyt liikunta, kuten hidas kävely tai kevyet askareet ruoanlaitosta tiskaamiseen, kohtalainen liikunta reippaasta kävelystä imurointiin ja ruohonleikkuuseen sekä raskaampi liikunta juoksulenkeistä painavien asioiden kantamiseen.

Tutkimuksessa käytettiin tietoja kahdeksasta tutkimuksesta, joihin osallistui vähintään 40-vuotiaita (keski-ikä oli 62 vuotta) ihmisiä yhteensä 36 383. Osallistujien aktiivisuustaso jaettiin neljään ryhmään vähiten aktiivisesta eniten aktiiviseen ja heitä seurattiin keskimäärin 5,8 vuotta.

Seuranta-ajan aikana 2 149 osallistujaa kuoli. Huomioituaan muut mahdolliset vaikuttavat tekijät, tutkijat totesivat, että mikä tahansa liikunnan muoto, intensiteettiin katsomatta, oli kytköksissä merkittävästi alhaisempaan kuolemanriskiin.

Suurin lasku kuolemanriskissä (noin 60-70 prosenttia) oli vähiten aktiivisten ja eniten aktiivisten osallistujien välillä. The Independentin mukaan tutkijat ehdttavat, että julkisen terveyden viestinä pitäisikin olla yksinkertaisesti ”istu vähemmän ja liiku enemmän ja useammin”.

Voit lukea tutkimuksesta lisää täällätai tutustua koko tutkimukseen täällä.

Lähde: The Independent