Kukaan ei ole superihminen, vaan jokaisella on rajansa; kuka tahansa voi siis uupua ja väsyä.

Burnoutin taustalla voi olla työuupumus, mutta myös elämä ylipäänsä voi kuluttaa niin paljon, että uupumus iskee. Jotta osaisi toimia ajoissa ja välttää burnoutin, on hyvä tietää siitä kielivät varoitusmerkit.

Kliininen psykologi Julie Smith on jakanut TikTokissa videon, jolla hän kertoo kolmesta varhaisesta varoitusmerkistä, joista voit tunnistaa, että olet palamassa loppuun. Smithin mukaan nämä varoitusmerkit ovat:

  • Etääntyminen läheisistä, mikä voi ilmetä myös niin, että saatat riidellä enemmän läheistesi kanssa.
  • Et välitä enää samalla tavalla tavoistasi, jotka liittyvät omasta itsestä ja hyvinvoinnista huolehtimiseen (self-care), kuten liikunta, ruokavalio ja nukkuminen.
  • Olet kroonisesti väsynyt, eli tunnet olosi koko ajan väsyneeksi, mutta olet levoton etkä saa nukutuksi öisin.

Psykologi Sherry Bentonin mukaan muita varhaisia burnoutin varoitusmerkkejä ovat pääkipu, ruoansulatusongelmat sekä ahdistuneisuushäiriön tai masennuksen oireet. Benton kertoi Popsugarille, että jos nämä merkit kuulostavat tutulta, kannattaa keskittää huomionsa omaan itseensä ja hyvinvointiinsa; pidä lomaa, käy kävelyllä ja nojaa kokemuksiin, jotka tuovat sinulle iloa.

Mitään yksi tapa sopii kaikille -lähestymistä burnoutin estämisessä ja hoidossa ei ole. Popsugarin mukaan hyvinvointi lähtee sen sijaan sitä, että löydät tapoja ladata omia akkujasi.

Kerroimme aiemmin yksinkertaisista keinoista, joiden avulla voit välttää burnoutia, sekä vinkkejä, miten vältät työuupumusta. Lisäksi listasimme kolme tapaa tunnistaa, että työuupumus on lähellä.

Alta voit vielä katsoa Smithin julkaiseman TikTok-videon ja jos upotus ei näy, löydät sen täältä.

@drjuliesmith

👉 What are your early warning signs that you are burning out? #stress #stressrelief #tiktoktherapist #learnontiktok #mentalhealthmatters

♬ Home – Edith Whiskers

Lähde: Popsugar