Työuupumus lähellä? Kolme tapaa tunnistaa, että olet vaarassa palaa loppuun ja mitä tehdä asialle

Jos toimit nopeasti, voit pystyä muuttamaan tilanteen paremmaksi ja välttymään burnoutilta.

Lähes jokaisella on päiviä, jolloin töihin meneminen tuntuu todella haastavalta, mutta siinä on ero, onko kyse vain rankasta ja raskaasta viikosta vaiko sittenkin lähestyvästä työuupumuksesta. Tutkimus on paljastanut, että naiset kärsivät työuupumuksesta todennäköisemmin kuin miehet.

Pure Wow’n mukaan on tiettyjä varoitusmerkkejä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota ja pyrkiä tunnistamaan, milloin burnout on lähellä – jos toimit nopeasti, on mahdollista muuttaa tilanne parempaan suuntaan, välttyä loppuun palamiselta ja nauttia – tai ainakin sietää – työstään taas enemmän.

Saat juuri ja juuri itsesi ylös sängystä

Tämä on tympeä kierre: sinua saattaa stressata liian vähäiset yöunet ja vuorostaan saatat nukkua liian vähän, koska työsi stressaa. Mitä pidempään olet tässä univajeen kierteessä, sitä todennäköisemmin tuotteliaisuutesi laskee ja mielialasi muuttuu sekä töissä että työajan ulkopuolella.

Muuta tilanne: Ensinnäkin on tärkeää nukkua riittävästi. Jos mahdollista, pyöräile tai kävele töihin edes osa matkasta, niin saat kropan hereille ja sydämen pumppaamaan ennen kuin työpäivä edes alkaa. Ota tavaksi syödä ravitseva aamupala, edes työpisteesi ääressä. Lopuksi sammuta puhelimesi ja tietokoneesi vähintään tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta et koe houkutusta olla hereillä myöhään lukemassa työsähköpostia.

Päivittäinen työmäärä tuntuu etäiseltä

Sait esimieheltäsi kunnianhimoisen projektin kovilla panoksilla, minkä myötä sinun on mahdollista osoittaa, kuinka kallisarvoinen työntekijä olet. Vuosia sitten olisit riemuinnut tällaisesta mahdollisuudesta, mutta nyt olet turta, kyyninen ja sinua harmittaa koko homma.

Muuta tilanne: Koeta selvittää tarkalleen mikä asia työssäsi aiheuttaa sinulle stressiä ja turhautumista. Onko jotain, jonka voit antaa toisen tehtäväksi tai jättää kokonaan hoitamatta? Pure Wow’n mukaan kannattaa etsiä luovia ratkaisuja siirtää vähemmän houkuttelevat työtehtävät muiden tehtäväksi ja huomata, miten stressitasot laskevat.

Koet, ettei työlläsi ole mitään väliä

Jos työssäsi ei ole kyse (hengen)pelastustehtävistä, on Pure Wow’n mukaan täysin normaalia silloin tällöin pohtia, onko omalla työllään merkitystä millekään. Tällaisia ajatuksia voi ilmetä etenkin silloin, kun joudut töissä päivittäin kuuntelemaan, kuinka Merja paasaa, miten joku joi hänen kevytkokiksensa taukotilan jääkaapista ja Joni selittää alentuvaan tyyliinsä, mikä idea Game of Thronesissa on, ajatellen, ettei nainen siitä mitään ymmärrä.

Muuta tilanne: Ensinnäkin koeta muistaa, miksi valitsit työsi alun perin. Pohdi sitten, onko se vielä sopiva valinta sinulle tai voisiko toisessa työpaikassa tai jopa toisella alalla olla jotaine enemmän annettavaa sinulle? Jos vastauksesi on ’mahdollisesti’, ajattele asiaa hieman lisää ja tutkaile, mitä muita vaihtoehtoja sinulle voisi olla. Jos taas tiedät olevasi oikealla alalla ja työpaikka on sinulle sopiva, keskity sitten asioihin pienemmässä mittakaavassa – teitkö työkaverin tai asiakkaan päivän paremmaksi vain olemalla positiivinen, huolehtiva oma itsesi? Sitten työlläsi on merkitystä.

Kerroimme aiemmin tutkimuksesta, jonka mukaan töissä kannattaisi ottaa hieman iisimmin, sillä se on hyvästä hyvinvoinnin ja urasi kannalta. Lue lisää täällä.

Lähde: Pure Wow