Laadukkaammat ja pidemmät yöunet voivat olla kiinni elämänasenteesta.

Pessimisti ei pety eikä tutkimuksen mukaan nuku hyviä yöunia – ainakaan optimisteihin verrattaessa. Illinoisin yliopiston tutkimus on selvittänyt, että optimisteilla on taipumus nukkua paremmin ja pidempään kuin pessimisteillä, kertoo Metro.

Tutkimukseen osallistui yli 3 500 ihmistä, iältään 32-51-vuotiaita, ja heitä pyydettiin arvioimaan, kuinka samaa mieltä olivat erilaisten väittämien kanssa, kuten ’Olen aina optimistinen tulevaisuudestani’ tai ’Harvoin odotan asioiden menevän kuin minä haluan’. Tulokset vaihtelivat 6 (vähiten optimistinen) ja 30 (optimistisin) välillä.

Tämän jälkeen tutkijat perehtyivät osallistujien unen laatuun ja kestoon sekä arvioivat heidän unettomuuden oireita ja sitä, kuinka vaikeaksi he mielsivät nukahtamisen. Tutkimuksessa selvisi, että suuremmat optimistitulokset saaneilla oli laadukkaammat yöunet: he todennäköisemmin nukkkuivat 6-9 tuntia joka yö, heillä oli epätodennäköisemmin unettomuuden oireita ja he olivat vähemmän unisia päivän aikana.

Syy optimistien paremmille yöunille epäselvä

Metron mukaan ei ole täysin varmaa, miksi optimistit nukkuvat paremmin, mutta siihen on muutamia teorioita. Positiivisuus voi helpottaa stressin käsittelyä, ja stressin tiedetään olevan merkittävä vaikuttava tekijä unen laadulle.

Asiaa voi ajatella näin: negatiivinen ihminen saattaa käyttää tunteja siihen, että pyörii sängyssä ja murehtii kaikkea ikävää, mitä voisi tapahtua, kun taas positiivinen ihminen voi ohittaa huolet ja pelot optimistisella ajattelullaan ja näin mahdollistaa helpon nukahtamisen ja unessa pysymisen.

”Optimistit todennäköisemmin harjoittavat ongelmakeskeistä selviytymistä ja tulkitsevat stressaavat tilanteet positiivisemmilla tavoilla, vähentäen huolehtimista ja murehtimista, kun koettavat nukahtaa ja läpi unisyklin”, tutkimusta johtanut Rosalba Hernandez kommentoi.

Tutkimus julkaistiin Behavioral Medicine -journalissa. Voit tutustua siihen tarkemmin täällä.

Lähde: Metro