Myös nämä asiat voivat viitata siihen, että olet masentunut.

Masennus ei aina vastaa sitä stereotyyppistä kuvaa henkilöstä, joka on jatkuvasti surullinen ja ei pääse ylös sängystä. Masennuksen oireet vaihtelevat ja surullisuus, toivottomuus ja vähentynyt energian määrä ovat vain muutama mahdollinen oire.

Seton Mind Instituten psykiatri Smitha Murthyn mukaan osa masennusta sairastavista ei edes koe siihen yhdistettyä alhaista, tyhjää oloa. Glamourin mukaan osa kokee vähemmän tunnettuja merkkejä, jotka on helppo ohittaa, jos masennus ja kaikki sen toistuvat oireet eivät ole tuttuja.

Masennus vaikuttaa tiettyihin aivojen välittäjäaineisiin, jotka sääntelevät mielialaa ja muita toimintoja, kuten unta ja ruokahalua. Glamourin mukaan jos alla mainitut, vähemmän tunnetut masennuksen oireet ovat sinulle tuttuja tai koet niitä, kannattaa puhua aiheesta esimerkiksi lääkärin kanssa ja selvittää, ovatko ne peräisin masennuksesta.

1. Ärtyvyys

Toisinaan masennus näyttää Glamourin mukaan enemmään suuttumukselta kuin surulta. Jos huomaat olevasi äksy, kärttyinen tai ärähtäväsi muille ilman mitään syytä, voi se Murthyn mukaan olla merkki masennuksesta.

2. Muutokset unirytmissä

Saatat kuvitella, että masentunut haluaa nukkua koko ajan ja se on yksi mahdollinen merkki, mutta toinen on unettomuus tai uni, jonka jälkeen ei ole virkistäytynyt olo.

3. Muutokset ruokatottumuksissa

Masennus voi vaikuttaa eri tavoin myös ruokavalioosi. Masentuneet voivat Glamourin mukaan kokea ruokahaluttomuutta, mikä johtaa painon laskemiseen tai halua syödä emotionaalisista syistä, mikä voi saada painon nousemaan.

4. Keskittymisvaikeudet

Huolimattomat virheet ja ilmiselvien asioiden unohtainen ovat asioita, joiden on helppo kuvitella liittyvän ADD:hen, mutta ne voivatkin olla peräisin myös masennuksesta. Vaikeudet tavallisten päätösten teossa, kuten minkä kokoisen kahvin tilaisi kahvilassa, voivat olla toinen merkki masennuksesta.

5. Selittämätön kipu

Toisinaan potilaat menevät Murthyn mukaan lääkärin pakeille kipujen ja kolotusten kanssa, mitä ei voi selittää fyysisin syin ja todellinen syy onkin masennus. Tämä voi tuntua kuin yleiseltä kivulta ympäri kehoa, kun taas toisinaan se ilmenee selkä- tai pääkipuna. Joka tapauksessa fyysiset oireet pitäisi selvittää pois laskuista ennen kuin mielenterveysvaivoja aletaan syyttää.

Murthyn mukaan nämä oireet ovat usein toisiinsa liittyviä ja masennuksen hoitaminen hoitaa lopulta useita oireita samalla. Glamourin mukaan salaisuus onkin siinä, että selvittää, mistä ne johtuvat.

Vaikka kaikki nämä oireet eivät merkitse masennusta jokaisen kohdalla, ammattilaisen kanssa puhumisen pitäisi auttaa selvittämään asia perin pohjin – ja samaan olo paremmaksi.

Lähde: Glamour