Maaliskuussa 21.-27. päivä vietetään valtakunnallista endometrioosin teemaviikkoa.

Endometrioosin, eli kohdun limakalvon sirottumataudin oireet ovat yksilöllisiä ja sairaus voi vaikuttaa sen kanssa elävän arkeen monin eri tavoin. Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella esimerkiksi munasarjoissa, munanjohtimissa sekä kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoilla.

Gynekologisen potilasjärjestö Korento ry:n mukaan sairauden vaikutukset työelämässä voivat olla suuria. Endometrioosin oireet voivat olla niinkin voimakkaat, että endometrioosia sairastava ei pysty käymään koulussa tai töissä oireidensa vuoksi esimerkiksi kuukautisten aikana.

Viime vuonna Korento selvitti endometrioosin vaikutuksia työelämään kyselyllä, jonka mukaan sairaudessa eniten työhön vaikuttivat endometrioosia sairastavilla kivut, väsymys sekä sairauden vaikutus henkiseen hyvinvointiin ja mieleen. Pelkästään kivun pelko voi olla kuormittavaa ja kivun hoitoon käytetyt lääkkeet voivat vaikuttaa suorituskykyyn.

Fyysisistä oireista myös ulostamis- ja virtsaamiskivut sekä vuodot vaikuttivat työssä. Erilaiset suolistovaivat aiheuttivat esimerkiksi ongelmia työpaikoilla, joissa wc-tiloihin ei ollut aina helppo päästä kesken työpäivän.

Jaksaminen koetuksella

Kyselytulosten mukaan yksi endometrioosin suurimmista vaikutuksista työelämässä on sen vaikutus sairastavan jaksamiseen. Endometrioosia sairastavista vastaajista 96 prosenttia kertoi endometrioosin vaikuttavan heidän jaksamiseensa.

Tämän lisäksi 82 prosenttia endometrioosia sairastavista kertoi sairauden vaikuttavan heidän fyysiseen suorituskykyynsä töissä.

”Luvut ovat valtavan suuria”, Korento ry kertoo tiedotteessaan.

Korennon mukaan kyselyn avoimissa vastauksissa nousi esiin myös sairauden vaikutus työhön lisääntyneinä sairaspoissaoloina. Osa vastaajista kertoi myös menettäneensä työpaikkansa esimerkiksi tilanteissa, joissa määräaikaista työsuhdetta ei ollut jatkettu aiempien poissaolojen vuoksi.

Kerroimme aiemmin, että endometrioosi voi vaikeuttaa työntekoa vielä keski-iässäkin. Voit lukea aiheesta lisää täällä.

Diagnoosiviive useita vuosia

Endometrioosi on yksi yleisimmistä naistentaudeista. Arvioiden mukaan sitä sairastaa 10-15 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista kohdullisista henkilöistä ja Korennon mukaan Suomessa endometrioosia sairastavia voi olla jopa 200 000.

Yleisyydestään huolimatta endometrioosiin ja sen hoitoon liittyy kuitenkin monia haasteita ja diagnoosiviive on edelleen 6-9 vuotta. Korennon järjestämän valtakunnallisen Endometrioosiviikon aikana jaetaan tietoa sairaudesta ja sen oireista, jotta jokainen osaisi hakeutua ajoissa hoitoon ja oireet saataisiin hallintaan mahdollisimman nopeasti.

Endometrioosin tyypillisiä oireita ovat:

 • runsaat ja/tai kivuliaat kuukautiset (dysmenorrhea)
 • kipu ja/tai tiputteluvuoto ennen kuukautisia, välivuodot
 • krooninen kipu alavatsan, sukupuolielinten ja/tai lantion alueella
 • yhdyntäkipu (dyspareunia) tai kipu välittömästi yhdynnän jälkeen
 • tihentynyt virtsaamistarve
 • kipua virtsatessa (dysuria)
 • verta virtsassa ja/tai ulosteessa
 • suolen toiminnan häiriöitä
 • kipua ulostaessa
 • hartiapisto
 • tärinän aiheuttama kipu, yleensä alavatsan alueella
 • vatsan toistuva turvotus
 • selkäkipu, iskiaskipu
 • krooninen väsymys
 • pahoinvointi

Korennon mukaan endometrioosi voi heikentää sitä sairastavan elämänlaatua ja aiheuttaa jopa lapsettomuutta. Endometrioosi on krooninen sairaus, jonka oireita pystytään hoitamaan, mutta lopullista parannuskeinoa sairauteen ei ole.

Endometrioosiviikon aikana järjestetään monipuolisesti erilaista ohjelmaa, kuten asiantuntijaluentoja, ja päivillä on omia teemoja. Voit tutustua teemaviikon ohjelmaan täällä, sosiaalisessa mediassa voit ottaa osaa teemaviikkoon aihetunnisteilla (hashtageilla) #endometrioosiviikko #endometrioosi #näkymätönnäkyväksi #elämänkaari2022 #korentory #munkorento, ja tapahtumia löydät myös Korennon Facebook-sivulta.

Lisätietoa endometrioosista löydät Korennon sivuilta täältä sekä esimerkiksi Terveyskirjaston sivuilta täällä. Jos tunnistat näitä oireita itselläsi, ota lääkärin kanssa puheeksi endometrioosi.