Kesäinen luonto houkuttelee erilaisille retkille, mutta ennen lähtöä on hyvä varmistaa, että eväät ovat kunnossa.

Metsäretkeily on ulkoilua parhaimmillaan ja varaamalla mukaan riittävästi maukasta sekä ravitsevaa purtavaa, pysyy nälkäkiukkukin loitolla. Eväiden on syytä olla kunnossa niin pitkillä kuin lyhyemmilläkin retkillä.

Retkilaukkua pakatessa voi lähteä liikkeelle perusasioista. Terveystalon ravitsemusterapeutti Kirsi Englundin mukaan voit miettiä, mitä aterioita normaalisti söisit sinä aikana, kun olet retkellä.

”Onko tarkoitus olla metsässä lounasaikaan, osuuko tien päälle muitakin ruoka-aikoja? Kaikki ne ateriat, joita normaalistikin syö, olisi hyvä varata mukaan retkelle”, hän neuvoo.

”Jos ateriavälit venyvät liian pitkiksi, iskee helposti väsymys ja kiukku”, hän muistuttaa.

Ruokatermos auttaa ruokailua, voileipään vaihtelua rieskalla tai tortillalla

Retkieväiksi kannattaa valita sellaisia ruokia, jotka maistuvat ja jotka on helppo ottaa mukaan. Jos retkeilee paljon, voi harkita panostamista ruokailua helpottaviin tarvikkeisiin, kuten ruokatermokseen.

”Ruokatermokseen on helppo ottaa mukaan esimerkiksi valmis keitto, ja lisukkeeksi rasiassa vaikka pähkinöitä, siemeniä tai leipäkrutonkeja. Myös puurot ja marjakeitot kulkevat termoksessa näppärästi mukana”, Englund kertoo Terveystalon tiedotteessa.

Perinteinen voileipä on sekin hyvä valinta metsään; energiaa saa lisäämällä väliin leikkeleitä ja juustoa. Kasvikset sen sijaan voivat leivän välissä vettyä, joten ne kannattaa pakata mukaan erillisessä rasiassa esimerkiksi napostelutikuiksi pilkottuina.

”Vaihtelun vuoksi leivän voi korvata rieskalla tai tortillaletulla, jonka täyttää oman maun mukaan. Halutessaan siitä voi tehdä myös makean välipalan laittamalla täytteeksi esimerkiksi banaania ja pähkinätahnaa”, ravitsemusterapeutti vinkkaa.

Viilennystä kesähelteiden retkille

Jos haluat lisää pelivaraa eväiden valintaan, voit hankkia kylmäkallen sisältäviä eväsrasioita, jotka pidentävät ruoan säilyvyysaikaa. Myös kylmäkalle muovipussissa eväiden seassa toimii paremman puutteessa.

Terveystalon mukaan jos tämän kaltaisia apuvälineitä ei ole saatavilla, kannattaa herkimmin pilaantuvat maito- ja lihatuotteet karsia kuumilla keleillä suosiolla pois. Viilennystä voi hakea myös muilla tavoin.

”Kesähelteillä kannattaa kokeilla pakastaa hedelmiä paloina. Kuumana päivänä esimerkiksi omena, banaani ja viinirypäle virkistävät mukavasti kohmeisina suupaloina”, Englund sanoo.

Monien arjessakin suosimat smoothiet toimivat hyvin myös metsässä: se on helppo pakata mukaan jokaiselle omaan astiaan tai annostella mukeihin taukopaikalla. Kun smoothieen sisällyttää esimerkiksi pakastemarjoja ja jääpaloja, pysyy se viileänä pitkäänkin.

”Smoothien voi myös pakastaa ennen lähtöä, jolloin se sulaa laukussa vähitellen, pysyen kauan kylmänä. Tukevampaan versioon voi sisällyttää hedelmien ja marjojen lisäksi esimerkiksi jogurttia ja kaurahiutaleita”, Englund kertoo.

Enemmän evästä on aina parempi kuin liian vähän

Evästä on hyvä varata retkelle hieman yläkanttiin huolimatta siitä, oletko tekemässä pitkää tai lyhyttä retkeä. Terveystalo muistuttaa, että nälkä on ikävä seuralainen, jos reissu jostain yllättävästä syystä venähtääkin aiottua pidemmäksi.

Englundin mukaan ekstraevästä on hyvä olla siltä varalta, että eksyy tai tulee muita viivästyksiä.

”Metsämaastossa liikkuessa voi myös yllättyä siitä, kuinka paljon enemmän energiaa kuluu ja maha kurniikin useammin. Kun on joustovaraa, uupumus ei pääse yllättämään”, ravitsemusterapeutti toteaa.

”Hätävaraksi sopivat helpot ja energiatiheät ruoat, kuten suklaa, keksit tai kuivatut hedelmät”, hän lisää.

Muista myös nesteytys ja siisteys

Retkellä täytyy muistaa eväiden lisäksi myös nesteytys. Vettä tarvitaan sään ja retken pituuden mukaan.

Terveystalon mukaan nyrkkisääntönä vettä tulisi kohtuullisen lämpimällä ilmalla varata jokaiselle puolisen litraa tuntia kohti. Helteillä reippailtaessa tarve voi olla litrankin tuntia kohti.

Oikeanlaisten eväiden lisäksi retkeillessä on syytä muistaa hyvät käytöstavat.

”Luonnossa liikkuessa roskat viedään aina roskiin – luontoon ei koskaan jätetä mitään ylimääräistä. Helpoimmalla pääsee, kun pakkaa ruoat jo kotona omiin rasioihin”, Englund muistuttaa.

Alla vielä kahdeksan kätevää eväsvinkkiä retkelle:

  • Kaupan tai itse tehnyt välipalakeksit ja myslipatukat
  • Itse tehdyt energiapallot esim. pähkinätahnasta ja kaurahiutaleista
  • Keitot, munakkaat, puurot
  • Täytetyt voileivät, rullarieskat, tortillat
  • Kasvis- ja vihannestikut, pakastetut hedelmät, smoothiet
  • Pähkinät, mantelit ja kuivatut hedelmät
  • Riittävästi vettä jokaiselle retkeilijälle
  • Piknik-eväät suoraan kaupasta: mansikka- tai viinirypälerasia, juustoa sekä keksejä. Isompaan nälkään karjalanpiirakoita tai ruokaisia keksejä, tuore- tai viipalejuustoa, naposteluporkkanoita tai kirsikkatomaatteja, valmiita salaattiannoksia, rahkavälipalaa tai valmista smoothieta