Poikkeuksellisen kevään jälkeen edessä on poikkeuksellinen kesä, johon suunnataan monenlaisista lähtökohdista.

Vaikka koronatilanne on Suomessa rauhoittunut, näkyy se yhä arjessa ja vaikuttaa monien kesään sekä kesälomaan. Kesästä on kuitenkin myös lupa nauttia ja palautuminen rankoista viikoista tulee monelle tarpeeseen.

Terveystalon johtavan psykologi Tuija Turusen mukaan korona on koskettanut kaikkia, mutta kokemus on ollut jokaiselle hyvin erilainen.

”Nyt olisi hyvä olla lempeä itselleen ja välttää vertailemasta itseään muihin. Joillekin koronakevät on tarkoittanut suurta kuormaa, osa on voinut esimerkiksi etätöiden ansiosta saada jopa enemmän vapaa-aikaa ja voimia”, hän kertoo tiedotteessa.

”Kevät on näyttäytynyt ihmisille hyvin erilaisena, mutta sopeutumista se on kysynyt kaikilta”, kriisipsykologiasta väitellyt Turunen jatkaa.

Epävarmuutta opittava sietämään

Monet tekevät kesälomasuunnitelmiaan hyvissä ajoin, mutta koronan myötä reissuja sekä muita suunnitelmia on peruuntunut, muuttunut tai ne ovat vaakalaudalla muuttuvassa epidemiatilanteessa. Turusen mukaan nyt on elettävä eri tavalla hetkessä ja kesään latautuu aivan erilaisia tunnelmia.

”Ei ole välttämättä huonokaan asia huomata, että elämässä voi tulla muutoksia, eikä kaikkea voi suunnitella. Näinhän on aina ollut – korona vain teki sen hyvin näkyväksi. Epävarmuutta on opittu ja on jatkossakin opittava sietämään eri tavalla”, Turunen pohtii.

Esimerkiksi jos kauan odotettu matka jää väliin, on ymmärrettävää tuntea olonsa pettyneeksi. Terveystalon mukaan etenkin lapset ja nuoret voivat olla erittäin pettyneitä, mutta tunne voi tulla voimakkaana myös aikuiselle, jos lomaan on ladattu kovasti odotuksia ja sitä on suunniteltu hartaasti.

Pettymys on tärkeä tunne ja luonnollinen osa elämää. Pettymyksensietokyky on merkittävä taito, joka rakentuu iän myötä.

”Turhautuminen ja sitä seuraava kiukku on hyvä saada purettua, tässä aikuiset toimivat tärkeänä esimerkkinä. Aikuinen mallintaa nuorelle, miten tunteita sanoitetaan, miten niiden kanssa pärjätään ja kuinka niistä päästään yli”, psykologi selittää.

Toimi kuin parhaaksi koet ja älä tuomitse muita

Terveystalo huomauttaa, että vaikka arki on vapautunut jo merkittävästi epidemian alkuvaiheista, eivät kaikki välttämättä ole vielä valmiita palaamaan normaaliin elämään. Turusen mukaan tässä ei ole oikeaa tai väärää tapaa.

”Se, kuinka lähelle korona ja sen pelko on tullut, vaikuttaa meihin. Jos on jo aiemmin ollut huolissaan omasta terveydestään, huoli voi nyt olla hyvin korostunutta. Jos on menettänyt läheisen ihmisen koronan vuoksi, se varmasti vaikuttaa rajoituksiin suhtautumiseen edelleen”, hän sanoo Terveystalon tiedotteessa.

Koska kesään lähdetään hyvin erilaisista lähtökohdista, tulisi huomio kiinnittää omaan toimintaan ja välttää tuomitsemasta muita, vaikka nämä toimisivatkin eri tavalla.

”Ei ole syytä suuttua, jos joku ei halua vielä tavata, eikä toisaalta arvostella, jos toiset suhtautuvat koronaan jo itseä huolettomammin. Kenenkään kokonaistilanne ei näy ulospäin, joten ymmärrystä kysytään nyt kaikilta”, Turunen painottaa.

”Anna itsellesi lupa hengähtää”

Kesä 2020 voi olla hyvin erilainen kuin aiempien vuosien kesät, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö se voisi olla hyvä kesä. Se ei myös tarkoita sitä, etteikö kesästä voisi kukin omalla tavallaan nauttia.

”Tänä keväänä moni on ollut kovilla, kokenut pelkoa ja huolta ja elänyt tunteiden vuoristoradassa. Loma on aina tärkeä, mutta nyt palautuminen on erityisen kaivattua. Anna siis itsellesi lupa hengähtää”, Turunen kannustaa.

”Vaikka tiedossa ei olisi pitkää kesälomaa, on tärkeää keskittyä olemassa oleviin vapaisiin hetkiin. Myös pienistä pätkistä saa rakennettua hyvän ja palauttavan kesän”, hän jatkaa.

Alla Turusen kolme vinkkiä palauttavaan kesään:

1. Uskalla unelmoida

”Haaveile ja tee suunnitelmia kuten ennenkin, mutta varaudu siihen, että suunnitelmat voivat muuttua jatkossakin. Unelmointi ja tulevaisuuden miettiminen on tärkeää, eivätkä muutokset ole aina pahasta”, psykologi neuvoo.

2. Elä hetkessä

”Huomaa ne asiat, jotka ovat hyvin. Kun huomaat rentoutuvasi, viipyile niissä tunteissa. Kiitä kehoa ja mieltä siitä, että pystyt hellittämään ja nauttimaan olostasi”, Turunen sanoo.

3. Ole lempeä – itsellesi ja muille

”Tee sitä, mikä sinusta tuntuu hyvältä ja salli muiden tehdä samoin. Yksi voi rentoutua kirjaa lukien, toinen laiturinnokassa tekemättä mitään, kolmas pihatöitä ahkeroiden. Anna olojen ja tunteiden tulla ja mennä, yritä olla suorittamatta kesälomaa”, Turunen suosittelee.