Mielenterveyshäiriöiden kanssa eläminen voi olla yksinäistä, ja vuonna 2009 julkaistu tutkimus kertoikin, että yli puolet vakavia psykiatrisia sairauksia sairastavista tuntevat olonsa eristäytyneeksi.

HuffPostin mukaan lemmikit voivat tarjota voimakkaan yhteyden ja tuen muodon elämän ylä- ja alamäissä mielenterveyshäiriöitä sairastaville. Tutkimuksen mukaan skitsofreniaa ja kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastaville ennen kaikkea lemmikkien omistaminen on auttanut hallitsemaan sairauttaan.

Tutkimuksen toteuttaneet Manchesterin yliopiston psykiatrit saivat selville, että lemmikit usein vastasivat merkitykseltään samaa kuin läheiset ihmissuhteet.

”Tiedämme, että sosiaalinen eristäytyminen on mielenterveyshäiriöiden syy että seuraus”, tutkimusta johtanut tohtori Helen Brooks sanoi HuffPostille.

”Tutkimukseen osallistuneet kertoivat meille, että ihmissuhteet usein hajosivat, koska ystävät ja perhe eivät ymmärtäneet heidän tilaansa tai he eivät tunteneet itseään motivoituneeksi tai kykeneväksi olemaan sosiaalisia sairautensa takia”, hän jatkoi.

Puolet koki lemmikin osaksi sosiaalista verkostoaan

BMC Psychiatry -journalissa julkaistuun tutkimukseen osallistui 54 aikuista, joilla oli joko skitsofrenia tai kaksisuuntainen mielialahäiriö sekä lemmikkejä. HuffPostin mukaan noin puolet osallistujista sanoi mieltävänsä lemmikkinsä osaksi sosiaalista verkostoaan.

Tutkimukseen osallistuneet vastasivat kysymyksiin siitä, miten viettivät päivänsä, minkä puoleen kääntyivät emotionaalista tukea saadakseen ja miten käsittelivät mielenterveysongelmaansa. Osallistujia pyydettiin myös tekemään ”verkostodiagrammit”, jolla kartoitettiin heidän päivittäisen elämänsä tukirakenteita.

HuffPostin mukaan niistä osallistujista, jotka laskivat lemmikin osaksi sosiaalista verkostoa, 60 prosenttia laittoi lemmikin verkostodiagrammin tärkeimpään ympyrään, johon yleensä kuuluivat myös perheenjäsenet sekä sosiaalityöntekijät. Esimerkiksi yksi osallistuja laski lähipiiriinsä kymmenen lemmikkilintunsa lisäksi psykiatrisen hoitajan ja sosiaalityöntekijän.

Suurin osa tutkimukseen osallistuneista kertoi omaavansa vaikeat välit ystäviin ja perheeseen tai omaavansa rajoittuneet sosiaaliset verkostot lemmikkien ulkopuolella. HuffPostin mukaan näissä tapauksissa lemmikit olivat tärkeä emotionaalisen yhteyden ja kumppanuuden lähde, ollen samankaltainen tarkoitukseltaan kuin ihmissuhteet.

Emotionaalisen tuen tarjoamisen ja kumppanuuden lisäksi osallistujat kuvailivat lemmikeistään huolehtimisen tuovan tunnetta rutiineista ja siitä, että pystyy toimimaan.

Lemmikki vie ajatukset muualle

HuffPostin mukaan jotkut lemmikkejä omistavat kertoivat, että eläinkumppanit tarjosivat tervetulleen häiriötekijän heidän mielenterveysongelmansa kaikista epämukavimmille oireille. HuffPostin mukaan esimerkiksi kymmenen lemmikkilintua omistava osallistuja kertoi, että kun hän kuulee ääniä, auttoi lintujen lauluun keskittyminen pääsemään sen yli, kun taas toinen osallistuja kertoi hänen kahden kissansa auttaneen häntä sairautensa vaikeimpina aikoina.

”Kun haluat vain upottautua kuoppaan ja vetäytyä koko maailmasta, kissat pakottavat minut tavallaan silti olemaan tekemisissä maailman kanssa”, osallistuja sanoi.

Osallistujat kertoivat tutkimuksessa emotionaalisin termein suhteestaan lemmikkeihinsä, olivatpa ne sitten kissoja tai koiria, lintuja tai marsuja.

”Kun olen todella alamaissa, ovat ne mahtavia, koska ne eivät poistu viereltäni pariksi päiväksi. Nousen ylös ja päästän ne ulos tarpeilleen ja ruokin ne, mutta olen suoraan takaisin sängyssä … ja ne vain tulevat takaisin ja ovat kanssani, kunnes olen valmis pääsemään vaiheen yli”, kahden koiran ja kahden kissan omistaja kertoi.

HuffPostin mukaan osallistujien kertomukset osoittavat, että mielenterveyspalveluja tarjoavien pitäisi ottaa lemmikit vakavasti alhaisen riskin hoitovaihtoehtona, joka voisi todella muuttaa hiljaisuudessa kärsivien elämän.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä.

Lähde: HuffPost