Jos sinulla on taipumusta kärsiä päänsärystä säännöllisesti ja jomotusta ilmenee erityisesti kuukausitain, on mahdollista, että päänsäryt liittyisivät kuukautiskiertoosi.

Headache-julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan monet naiset kärsivät migreenistä juuri kuukautistensa loppuvaiheessa ja tämä toistuvuus voi liittyä kuukautisten aikana menetettyyn vereen. Tutkimusta varten tutkijat kävivät läpi potilastietoja 115 naiselta, jotka olivat vasta käyneet lääkärissä kuukautiskiertoonsa liittyvän migreenin takia.

Glamourin mukaan 85 naisesta, joilla diagnosoitiin migreeni ja oli säännölliset kuukautiset, 35 prosenttia sopi ”kuukautisten loppuvaihteen migreenin” diagnoosiin. Naisten migreeni kesti keskimäärin 2,5 päivää ja siihen lukeutui yksi päivä kovaa kipua.

Tähän kuvaukseen sopineilla naisilla 93 prosentilla oli alhaiset tasot ferritiiniä, joka on veressä oleva proteiini, joka sisältää rautaa, ja puolella tasot olivat minimin alapuolella. Tutkijoiden mukaan nämä alhaiset rautatasot voivat johtua kuukautisvuodosta ja vaikuttaa välittäjäaina dopamiiniin.

Tutkijat tulivat siihen tulokseen, että kuukautisten loppuvaiheen migreenit luultavasti johtuvat anemiasta, ei estradioli-hormonin laskussa, kuten aiemmin on teorisoitu. Tutkijat huomauttivat myös, että kuukautisten lopulla migreenistä kärsivillä naisilla tapahtuu parannusta rautalisiä ottamalla.

Neurologian professori Kathleen Digre kuitenkin kertoi MedPage Todaylle, että kuukautisiin liittyillä pääkivuilla on hormonaalista taustaa ja voi olla vaikea tehdä yleistyksiä niiden syystä.

Glamourin mukaan jo pitkään on tiedetty, että naisilla anemian riski on suurempi kuukautisten aikana, minkä takia on avuksi syödä paljon rautaa sisältäviä ruokia kuukautisten aikaan. Tämä tutkimus viittaa siihen, että se voi olla erityisen tärkeää, jos olet taipuvainen migreeniin.

Lähde: Glamour