Tutkimuskatsauksessa selvitettiin, että tietyllä tavalla kiloja lähtee tehokkaammin.

Moni laihduttaja haluaa löytää sen tehokkaimman tavan polttaa kaloreita ja karistaa kiloja. Uuden tutkimuskatsauksen mukaan sellainen treeni, joka sekoittaa intensiivisiä harjoituksia lyhytkestoisiin lepotaukoihin, voi auttaa laihduttamaan enemmän kuin tasaisen tahdin lenkkeily tai pyöräily, kertoo Reuters.

Tutkijat perehtyivät 41 pienemmmän tutkimuksen keräämään dataan, missä verrattiin laihdutustuloksia vähintään neljä viikkoa kestäneen intervallitreenin tai kohtuullisen intensiteetin harjoitteluohjelmien (esim. lenkkeily, pyöräily, kävely tasaisella tahdilla) jälkeen. Tutkimus julkaistiin British Journal of Sports Medicinessä.

Tutkimukseen osallistuneilla sekä paino laski että kehon rasvan määrä väheni kummallakin tavalla huolimatta aloituspainosta. Reutersin mukaan kuitenkin intervallitreenissä kiloja lähti enemmän, keskimäärin 1,58 kiloa verrattuna 1,13 kiloon tasaisella tahdilla liikkuneisiin.

Intervalliharjoittelu kesti tutkimuksessa keskimäärin 28 minuuttia verrattuna 18 minuutin sprintti-intervalliharjoituksiin ja 38 minuuttia kestäneisiin tasaisen tahdin harjoituksiin. Harjoitustyylit vaihtelivat, mutta yleisin korkean intensiteetin harjoitus oli yhdistelmä neljän minuutin treeniä ja kolmen minuutin palautumistaukoa.

Liikunnalla on monenlaisia terveyshyötyjä, mutta täysin riskitöntä se ei ole, varsinkaan iäkkäämmille tai kroonisia terveysongelmia omaaville. Vammojen riski voi kasvaa, kun harjoittelee intensiivisemmällä tyylillä, kuten intervallitreenillä, joten aiheesta kannattaa keskustella myös oman lääkärin kanssa.

Intervalliharjoittelulla voi silti olla korkeasta riskistä huolimatta suurempi ”palkinto”. Siitä voi olla hyötyä jo silloin, vaikka pystyisi harjoittelemaan intervallitreenillä vain kerran viikossa.

”On epäilty, että intervallitreeni johtaa parempaan laihtumiseen, koska se laukaisee kropan polttamaan enemmän rasvaa treeniä seuraavien 24 tunnin aikana”, tutkija Keith Diaz, joka ei osallistunut tämän tutkimuksen tekoon, kertoi Reutersille.

”Tämä johtuu siitä, että kun treenaat todella intensiivisesti, lihakset käyttävät kaiken energiavarastonsa, joka tulee hiilihydraateista”, hän lisäsi.

Diaz kuitenkin totesi, että koska intervallitreeni ei polta paljon rasvaa lyhytkestoisen treenipyrähdysten aikana, voivat muut, pidemmät treenit saavuttaa samankaltaisia tuloksia kehon rasvan määrän vähentämisessä.

”Sekä intervallitreeni että jatkuva harjoittelu yleensä osoittivat samankaltaisia hyötyjä laihtumisen kannalta, joten suositpa sitten kaikkensa antavaa intervallitreeniä tai hidasta ja tasaista jatkuvaa harjoittelua, harjoittele tavalla, josta pidät”, Diaz neuvoi.

”Jos teet niin, todennäköisesti jatkat tätä treenitapaa pidempään”, hän päätti.

Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä.

Lähde: Reuters