Jos sokeri on liian suuri osa ruokavaliotasi, voi kehollesi ja kehossasi tapahtua nämä kymmnen asiaa.

Moni ajattelee vyötärön ympärystään, kun harkitsee sokerin määrän vähentämistä ruokavaliostaan. Liiallinen sokerin syöminen vaikuttaa kuitenkin vartaloon monin eri tavoin ja ne tavat voivat jopa olla yllättäviä.

Maailman terveysjärjestö WHO on suositellut, että vain viisi prosenttia päivän kaloreista pitäisi tulla sokerista. Metron mukaan tämä on noin kuusi teelusikallista ja jo yksi tölkillinen limsaa voi ylittää suositellun rajan.

Mitä sitten kehollesi voi tapahtua, jos syöt liikaa sokeria? Alla on kymmenen esimerkkiä.

Kehosi ei enää kerro, kun olet täynnä

Leptiini-hormoni auttaa huomaamaan, kun olet syönyt tarpeeksi, mutta Metron mukaan jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että syömällä liikaa sokeria keho kehittää leptiiniresistenssi kohtaan. Jatkat vain syömistä, jos leptiini ei ole viestittämässä, että nyt olisi aika lopettaa.

Sinulle voi kehitty insuliiniresistenssi

Liiallinen sokeri aiheuttaa diabetesta, mutta ennen kuin diabetes kehittyy, on kehosi herkkyys insuliinille laskenut ja koet oireita, kuten väsymystä, nälkää ja korkeaa verenpainetta. Jos olet huomannut näitä oireita, on Metron mukaan vielä aikaa muuttaa ruokailutottumuksia ja estää diabetesta kehittymästä.

Sokerin ja dementian välillä on vahva kytkös

Liikalihavuuden ja diabeteksen on jo osoitettu tuovan mukanaan suuremman riskin Alzheimerin taudin kehittymiselle, mutta jopa ennen diabetekseen sairastumista, on runsaasti sokeria sisältävän ruokavalion osoitettu olevan yhteydessä kognitiivisten toimintojen laskuun.

Ikäännyt nopeammin

Metron mukaan yksi tutkimus on osoittanut, että korkeat verensokeritasot omaavien on arvioitu näyttävän ikäistään vanhemmilta.

Sokeri on pahasta mielenterveyttä ajatellen

Sokeristen syötävien aiheuttama verensokeritasojen romahdus voi saada sinut tuntemaan olosi väsyneeksi ja mielen matalaksi ja tämän takia runsaasti sokeria sisältäviä ruokia ei suositella mielenterveysongelmista kärsiville.

Ihollesi voi kehittyä outoja, tummia läikkiä

Insuliiniresistenssi voi aiheuttaa myös acanthosis nigricansia, taivetummuutta, jolloin tummia läikkiä ilmestyy niskaan, kainaloihin ja nivusiin. Sokerin vähentäminenkään ei Metron mukaan täysin paranna niitä, kun ne ovat kehittyneet.

Sinulle voi kehittyä maksan vajaatoiminta

Vain alkoholia ei aiheuta vahinkoa maksallesi, vaan liika sokeri voi tehdä sitä myös. Metron mukaan fruktoosin liiallinen nauttiminen voi saada maksan käymään ylikierroksilla, mikä voi aiheuttaa maksan tulehdusta ja arpeutumista ja jopa maksan vajaatoimintaa.

Sinulla on riski sairastua kihtiin

Metron mukaan tuoreet tutkimukset ovat osoittaneet, että sokerikin on yksi vaikuttava tekijä kihtiin sairastumisen suhteen.

Sokeri voi tehdä sinusta nälkäisemmän

Kun kehosi on käsitelly suuren määrän sokeria, voi verensokeritasot romahtaa sen jälkeen ja olet pian taas nälkäinen.

Sokeri on yhdistetty syöpään

Metron mukaan jotkut tutkimukset ovat todenneet, että korkea verensokeri voi lisätä syövän mahdollisuutta, toiset taas väittävät väitettä vääräksi ja kertovat muidenkin tekijöiden vaikuttavan. Ei kuitenkaan ole epäilystäkään siitä, etteikö yleisesti epäterveelliset elämäntavat lisäsi syöpäriskiä ja liiallinen sokerin syöminen on osa sitä.

Jos olet harkinnut sokerista luopumista, voit lukea aikaisemmin julkaisemamme artikkelin siitä, mitä hyvää siitä voi seurata. Löydät tästä artikkelista taas vinkkejä siihen, miten sokerista luopumisesta voi tehdä helpompaa.

Lähde: Metro


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.