Väsymykseen voivat vaikuttaa myös muut seikat kuin huonot yöunet.

Kunnon yöunet ovat tärkeät niin omaa jaksamista kuin hyvinvointia ja terveyttäkin ajatellen, sillä tutkimusten mukaan esimerkiksi vähäinenkin yöunien menettäminen voi lihottaa. Tämän lisäksi Floridan yliopiston tutkimus selvitti, että hyvät yöunet ovat tärkeät myös parisuhteen kannalta.

Mutta vaikka nukkuisi riittävästi joka yö, voi silti tuntea olonsa väsyneeksi. Jos tämä kuulostaa tutulta, voi jatkuvan väsymyksesi syy ollakin jokin seuraavista asioista:

1. Sinulla on nestehukka

Pure Wow’n mukaan fakta on se, että tarvitset vettä pitääksesi kaiken ruoansulatuksesta kognitiivisiin toimintoihin toiminnassa kunnolla. Jos et juo tarpeeksi vettä, voi se merkitävästi hidastaa sinua ja vaikuttaa mielialaasikin.

2. Olet juonut liikaa vettä

Tässä on kyse enemmän nesteytyksen ajoittamisesta kuin vähentämisestä. Jos juot liikaa vettä ennen kuin menet nukkumaan, johtaa se unta häiritseviin vessareissuihin. Sen sijaan juo vettä tasaisesti pitkin päivää ja lopeta tuntia ennen nukkumaanmenoa.

3. Kotisi on epäsiisti

Tutkimukset ovat Pure Wow’n mukaan osoittaneet, että oma asuinympäristö kannattaa pitää edes hieman järjestyksessä, sillä se voi auttaa tyhjentämään mieltäsi. Levollisten yöunien kannalta rauhallinen ympäristö on hyvästä.

4. Unirytmisi on sekaisin

Väsymyksesi syy voi myös hyvin olla epäsäännöllinen unirytmi ja viikonlopun muutokset nukkumaanmenoajoissa voivat jo vaikuttaa. Esimerkiksi jos menet arkisin nukkumaan kello 22 ja viikonloppuisin vasta kello 02, mutta kuitenkin huolehdit nukkuvasi saman tuntimäärän joka yö, voi ero unille menemisen ajankohdassa silti saada kehosi pois raiteiltaan ja energiat ovat hukassa, kun maanantai koittaa.

5. Menet nukkumaan vihaisena

Riitelitkö kumppanisi kanssa ennen yöunia? Ratkaise asia sen sijaan, että kihisisit kiukusta hiljaa nukkumaan mennessä. Tutkimusten mukaan sen on osoitettu vaikuttavan merkittävästi yöuniesi laatuun, Pure Wow kertoo.

6. Kilpirauhanen ei ole riittävän aktiivinen

Jos sinusta tuntuu kuin virta olisi ollut pidempään lopussa, voi se olla merkki kilpirauhasen vajaatoiminnasta, mikä saa olon uniseksi ja verkkaiseksi, vaikka kuinka paljon nukkuisit. Jos oireet jatkuvat, ota aihe esiin lääkärin kanssa.

7. Tarvitset enemmän rautaa

Rauta auttaa pitämään veret liikkeessä ja kuljettaa happea lihaksiin. Jos et saa 10 milligrammaa päivässä, voit tuntea olosi hitaaksi ja väsyneeksi. Kokeile lisätä ruokavalioosi paljon rautaa sisältäviä ruokia, kuten pinaattia ja papuja sekä siipikarjaa ja ota multivitamiinivalmistetta päivittäin – tai jos epäilet väsymyksesi johtuvan raudanpuutteesta, keskustele aiheesta lääkärisi kanssa.

8. Sää

Jos muutos vuodenajoissa vaikuttaa mielialaasi, voi sinua vaivata vuodenaikamasennus (Seasonal Affective Disorder, SAD). Liikunnan avulla saat endorfiinit liikkeelle ja istumalla auringonvalossa muutaman minuutin päivinä, kun se on mahdollista, saat mielialaa tehostavaa D-vitamiinia. Voit myös harkita kirkasvalolampun hankkimista. Sään vaikutuksesta mielialaan ja väsymykseen kannattaa myös keskustella lääkärin kanssa, etenkin jos se jatkuu pidempään.

9. Et saa tarpeeksi auringonvaloa

Säästä päästäänkin juuri auringonvalon merkitykseen. Pure Wow’n mukaan aurinko on yksi tärkeimmistä ulkoisista vihjeistä, joista vartalo on riippuvainen vuorokausirytmiä säädellessään. Vietä vähintään 30 minuuttia päivässä ulkona nukkuaksesi paremmin.

10. Altistut liikaa keinotekoiselle valolle

Eri näytöistä tulevan valon lisäksi pienet, vilkkuvat valot internet-reitittimessä tai tallentavassa digiboksissa voivat häiritä unta. Poista ylimääräiset valonlähteet makuuhuoneestasi tai peitä ne ennen kuin menet nukkumaan.

Lähde: Pure Wow