Tutkimukset: Vähäinenkin yöunien menettäminen voi lihottaa

Riittävät yöunet ovat yhtä tärkeät kuin se, mitä syöt.

Kahden tutkimuksen mukaan vähäinenkin yöunien menettäminen voi saada painon nousemaan. Good Housekeepingin mukaan tilannetta ei voi korjata nukkumalla paremmin viikonloppuisin kuin viikolla.

Ensimmäisessä tutkimuksessa tutkijat löysivät yhteyden univajeen ja ylipainon väliltä. Tutkimukseen osallistui 522 henkilöä, joilla oli vasta todettu diabetes, ja he pitävät unipäiväkirjaa, minkä avulla ilmeni, että arkisin univelkaa omaavat olivat 72 prosenttia todennäköisemmin ylipainoisia.

Univelan kasvaessa kasvoivat myös vaikutukset terveyteen. Tutkijat paljastivat, että 12 kuukauden univajeen jälkeen, mitä vähemmän unta osallistujat saivat lähtötasoon verrattuna, sitä suurempi oli ylipainon ja insuliiniresistensin riski.

Tutkijoiden mukaan kyseinen vaikutus johtuu todennäköisesti siitä, että univaje saa aineenvaihdunnan sekaisin, mikä voi vaikuttaa siihen, miten keho käsittelee insuliinia.

Toisessa, erillisessä tutkimuksessa selvisi, että teinit, jotka nukkuivat tunnin normaalia vähemmän, söivät 201 kaloria, kuusi grammaa rasvaa ja 32 grammaa hiilihydraatteja enemmän. Tässä tutkimuksessa unen syvyys, ei nukuttujen tuntien määrä vaikutti siihen, miten osallistujat söivät.

Good Housekeepingin mukaan tutkijat uskovat, että unenpuute voi saada hormonit epätasapainoon, mkä voi tehdä nälkäisemmäksi. Toinen selitys voi olla se, että kun on todella väsynyt, silloin löhöilee enemmän ja napostelee energiaa saadakseen seuraavana päivänä.

Asiantuntijoiden mukaan unen ei saisi antaa jäädä tienposkeen, kun on kyse omasta terveydestä.

”Ihmiset eivät ota nukkumista tarpeeksi vakavasti. Uni on kolmas elämäntapatekijä, syömisen ja liikunnan lisäksi, joka pitäisi ottaa vakavammin”, ensimmäistä tutkimusta johtanut tohtori Shahrad Taheri kommentoi.

Lähde: Good Housekeeping


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.