Liian vähäinen nukkuminen voi saada syömään enemmän ja tutkijat ovat selvittäneet nyt, kuinka monta kaloria enemmän popsit.

Unenpuutteella on erilaisia vaikutuksia hyvinvointiin mielialasta terveyteen ja tutkimusten mukaan vähäinenkin yöunien menettäminen voi lihottaa, kuten olemme aiemmin kertoneet. Nyt tutkijat ovat selvittäneet, kuinka paljon enemmän saatat syödä, jos et nuku riittävästi.

European Journal of Clinical Nutrition -journalissa julkaistun 11 pienen tutkimuksen meta-analyysin mukaan he, jotka eivät saaneet tarpeeksi unta, söivät keskimäärin 385 kaloria (kcal) enemmän kuin yleensä seuraavana päivänä.

Tutkijat selvittivät myös, että osallistujat eivät kuitenkaan liikkuneet enemmän huonosti nukutun yön jälkeen, joten Women’s Healthin mukaan on melko todennäköistä, että ylimääräiset kalorit vaikuttaisivat painonnousuun.

Unenpuutteesta kärsiessään osallistujat eivät selvästi noudattaneet normaaleja ruokatottumuksiaan, mutta sen lisäksi, että kaloreiden määrä lisääntyi väsyneenä, 11 tutkimuksen osallistujat söivät myös merkittävästi enemmän rasvaa ja vähemmän proteiinia.

Miksi sitten unenpuute voi vaikuttaa näin? Tutkijoiden mukaan aiemmat tutkimukset ovat viitanneet, että unen jääminen vähiin voi sotkea hormoneja, erityisesti leptiiniä ja greliiniä, jotka ovat vastuussa ruokahalusta.

Women’s Healthin mukaan tutkijat kuitenkin kirjoittivat analyysin selvittäneen, että vähäiset unet voivat vahvistaa motivaatiota etsiä ruokaa palkinnoksi. Eli toisin sanoen suosikkisi burgerpaikoista alkaa näyttää houkuttelevammalta ja kun isket hampaasi hampurilaiseen, olosi on kuin olisit voittanut lotossa.

Jokaisella on tietysti öitä, jolloin nukkuu huonosti ja on ymmärrettävää, että sitä tapahtuu toisinaan, mutta Women’s Healthin mukaan Gallupin tutkimus on osoittanut, että 40 prosenttia ihmisistä nukkuvat vähemmän kuin suositellut 7-9 tuntia yössä. Ja jos säännöllisesti syöt vajaat 400 kaloria (kcal) enemmän päivässä, voi se johtaa painonnousuun ja nostaa riskiä sairastumiselle erilaisiin sairauksiin tyypin II diabeteksesta sydänsairauksiin.

Tulostensa pohjalta tutkijat totesivatkin, että voisi olla vaivan arvoista perehtyä laihduttamisen kanssa kamppailevien nukkumistottumuksiin.

Women’s Healthin mukaan tutkimuksen opetuksena voidaan pitää sitä, että kannattaa pyrkiä nukkumaan kunnon yöunet ja kun se ei onnistu, kannattaa tiedostaa, että epäterveellisen ruoan syöminen voi alkaa unenpuutteen takia houkuttaa enemmän kuin yleensä ja koettaa kovasti vastustaa houkutusta – vyötärösi ja terveytesi kiittävät.

Voit lukea tutkimusanalyysistä lisää täällä.

Lähde: Women’s Health