Riittävä veden juominen päivän aikana on tärkeää, mutta se tuppaa unohtumaan monelta.

Vesi on ihmiselle tärkeämpää kuin ruoka; se edistää esimerkiksi ruoansulatusta, tukee aivotoimintaa sekä pitää ihon ja hiusten nestetasapainon kunnossa. Kaikki ovat kuulleet neuvon, jonka mukaan vettä pitäisi juoda kahdeksan lasillista päivästä.

Veden tarvekin on kuitenkin yksilöllinen, joten tuo kahdeksan lasillista voi olla liian vähän tai liian paljon. Mayo Clinicin suosituksen mukaan miesten pitäisi juoda päivässä 13 lasillista vettä, kun taas naisille suositellaan yhdeksää lasillista.

Oma veden tarve riippuu myös muista tekijöistä. Jos harrastat liikuntaa, tarvitset enemmän vettä kuin normaalisti ja myös kuumassa tai kosteassa ilmastossa on hyvä muistaa juoda enemmän vettä, koska todennäköisesti hikoilet normaalia enemmän tällaisessa ympäristössä.

Lisäksi erilaiset sairaudet vaikuttavat veden tarpeeseen, joten esimerkiksi oksennustaudissa tai ripulissa on juotava enemmän vettä, sillä keho menettää sitä normaalia enemmän taudin takia. Myös raskaana olevien tai imettävien naisten kannattaa juoda hiukan normaalia enemmän vettä (noin 10 lasillista päivässä).

Vettä voi saada myös muista lähteistä kuin hanasta. Saamme päivän aikana esimerkiksi syömästämme ruoasta keskimäärin 20 prosenttia päivittäisestä nesteestä ja monet kasvikset ja hedelmät, kuten esimerkiksi vesimeloni ja pinaatti, koostuvat 90-prosenttisesti vedestä.

Vesi on kuitenkin paras nestelähde, sillä se on kaloritonta, halpaa ja yleensä myös helposti saatavilla.

Lähde: Mayo Clinic