Jos tunnet usein haamuvärinää, voi se kertoa jotain sinusta ja ihmissuhteistasi.

Olet varma, että puhelimesi värisi merkiksi uudesta viestistä, ilmoituksesta tai puhelusta, mutta katsottuasi puhelintasi huomaat, ettei siihen ollutkaan tullut mitään uutta. Tätä kutsutaan haamuvärinäksi.

Helsingin Sanomat kertoi Georgian teknillisen yliopiston tutkimuksesta, joka paljasti suuren osan ihmisistä tuntevan tällaista puhelimen haamuvärinää.

Toinen tutkimus Michiganin yliopistosta on selvittänyt, että ystävyys- ja muista ihmissuhteistaan epävarmat tuntevat haamuvärinää paljon todennäköisemmin kuin he, jotka viihtyvät omissa oloissaan. Tutkijat nimesivät ilmiön ringxietyksi, yhdistäen sanat ring ja anxiety.

Newserin mukaan joku sille altis voi tuntea esimerkiksi ihollaan jotain, mutta koska ovat niin virittyneitä saamaan viestin, tunne tuntuukin värisevältä puhelimelta. Osa voi jopa luulla kuulleensa puhelimensa soivan.

”Se on kulttuurinen ilmiö – niin monet kokevat sitä ja se on merkittävää siinä mielessä, että löysimme luonteenpiirteitä, jotka vaikuttavat tähän ilmiöön”, yksi tutkijoista kommentoi.

Newserin mukaan tämän lisäksi Dow International Medical Schoolin tutkimus paljasti, että unen puute voi pahentaa haamuvärinäongelmaa.

Lähde: Newser, HS