Jos terveellisillä ruuilla lähtee herkuttelemaan liiaksi, niillä saattaa olla ikävä vaikutus terveyteen ja vyötärölinjaan.

Nämä kuusi ruokaa komeilevat usein terveellisyyslistauksien kärjessä, mutta varmista, että syöt niitä oikean määrän terveyshyötyjen maksimoimiseksi.

1. Avokado

Avokadot ovat hyväksi sydämelle, iholle, hiuksille ja ruuansulatukselle. Yksi keskikokoinen avokado sisältää paljon kaloreita ja rasvaa. Saadaksesi avokadosta hyödyt irti ilman turhaa energiaa, älä lisää ruokaasi päivittäin enempää kuin yksi kolmasosa kokonaisesta avokadosta.

2. Kookos ja kookosöljy

Kookoshiutaleet tai -palat toimivat hyvin muiden terveellisten naposteltavien seassa, kaurapuuron päälle ripoteltuna ja kookosöljyä voi käyttää muun muassa paistamiseen. Kookoksessa on hyviä ravintoaineita kuten lauriinihappoa, kaliumia ja kuitua. Käytät sitten kuivattua kookosta tai kookosöljyä, kaksi teelusikallista on sopiva määrä päivässä.

3. Chiasiemenet

Chiasiemeniä kannattaa ehdottomasti syödä niiden omega-3-rasvahappopitoisuuden vuoksi. Sen lisäksi ne sisältävät paljon kuitua, antioksidantteja ja proteiinia. Yksi ruokalusikallinen päivässä on riittävästi sekoitettavaksi smoothieen, puuroon tai salaatin päälle. Tätä isompi määrä voi olla ruuansulatukselle vaikea pala purtavaksi ja aiheuttaa vatsavaivoja.

4. Banaani

Banaanit ovat täynnä hyviä ravintoaineita. Niiden kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, jos kuulut ihmisiin, jotka alkavat helposti ahmia jotain tiettyä terveelliseksi miellettyä ruokaa suuren suuria määriä. Banaanit sisältävät myös paljon kaliumia, jota voi saada liikaa syötäessä paljon banaaneja päivittäin. Iso määrä banaaneja voi koitua ongelmaksi ruuansulatuskanavassa. Banaaneja voi huoleta syödä muutaman viikossa, jolloin tulee käyttäneeksi ruokavaliossaan monipuolisesti muitakin hedelmiä.

5. Quinoa

Quinoa on täynnä kuitua ja proteiinia. Vaikka se ei ole vilja vaan siemen, siinä on suunnilleen yhtä paljon kaloreita kuin viljoissa. Quinoaa tavataan ajatella hyvin terveellisenä ruoka-aineena, jolloin annoskokoon ei kiinnitetä huomiota. Sopiva määrä keitettyä quinoaa lautasella on noin desi, jolloin saat siitä terveyshyödyt irti ilman turhia kaloreita.

6. Smoothiet

Riippuen siitä, mitä smoothieesi laitat, voit huomaamattasi kulauttaa kurkusta alas melkoisen määrän kaloreita. Kun ruoka-aineet ovat nestemäisessä muodossa, ne eivät täytä vatsaa samalla tavalla kuin kokonaisena syötävä ruoka. Tee smoothie kotona ja arvioi tehosekoittimeen laittamaasi ruokamäärää. Tee smoothie sellaisesta määrästä ruokaa, jonka pystyisit syömään kiinteänä yhdeltä istumalta.

Lähde: Fitbie