Jos haluat nauttia päiväunien onnellisuutta tehostavasta vaikutuksesta, kannattaa torkut pitää lyhyenä.

Kunnon yöunien nukkumisella tiedetään olevan paljon erilaisia terveyshyötyjä, mutta myös päiväunilla on omat etunsa. The Independent kertoo tutkijoiden löytäneen yhteyden lyhyiden päikkäreiden ja onnellisuuden väliltä ja nimenneen päiväunien jälkeisen olotilan nappinessiksi – yhdistelmä sanoista happiness (onnellisuus) ja naps (päiväunet).

Edinburgh International Science Festival -tapahtumaa varten toteutetussa tutkimuksessa tuhat osallistujaa vastasi psykologisiin kysymyksiin nettikyselyssä, jossa selvitettiin yksityiskohtia osallistujien päiväunitavoista. Vastausten perusteella päiväunia nukkuville annettiin onnellisuuspisteet.

The Independentin mukaan tutkimustulokset osoittivat, että lyhyitä päiväunia nukkuneilla keskimääräiset pisteet viiden pisteen asteikolla olivat 3,67. Sen sijaan pitkiä päiväunia nukkuvilla onnellisuuspisteet olivat 3,44 ja heillä, jotka eivät nukkuneet päiväunia ollenkaan, pisteet olivat 3,52.

Tämän lisäksi tutkimus osoitti, että 66 prosenttia lyhyitä päiväunia nukkuvista kertoi tuntevansa olonsa onnelliseksi verrattuna 56 prosenttiin pitkiä päikkäreitä nukkuvista, mikä The Independentin mukaan korostaa merkittävää kytköstä lyhyiden torkkujen ja parantuneen hyvinvoinnin tunteen välillä.

”Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että alle 30 minuutin päiväunet tekevät sinusta keskittyneemmän, tuottavamman ja luovemman ja nämä uudet löydökset esittävän houkuttelevan mahdollisuuden, että voit tulla onnellisemmaksi vain ottamalla lyhyet torkut”, professori Richard Wiseman Hertfordshiren yliopistosta kertoi.

”Samalla tavalla pidemmät päiväunet ovat kytköksissä useisiin terveysriskeihin ja jälleen tämä on samassa linjassa meidän tutkimustulostemme kanssa”, professori jatkoi.

Tutkimuksessa ilmeni myös, että kun 18-30-vuotiaista 43 prosenttia nukkui pitkiä päiväunia, vain 30 prosenttia yli 50-vuotiaista teki samoin.

Olemme aiemmin kertoneet tavoista, jotka auttavat sinua saamaan kaiken tehon irti päiväunistasi. Lue lisää täällä.

Lähde: The Independent