Liian pitkät yöunet yhtä haitallista terveydellesi kuin tupakointi ja alkoholi, toteaa tutkimus

Uni on tärkeää hyvinvointia ajatellen, mutta liian pitkät yöunet eivät ole hyvästä.

Daily Mailin mukaan australialaistutkimus on selvittänyt, että kun yhdistetään yli yhdeksän tunnin yöunet liialliseen istumiseen ja vähäiseen kuntoiluun, voi se olla yhtä pahasta terveydellesi kuin tupakointi ja alkoholi. Tutkijat ovat varoittaneet, että paikallaan pysyvää elämää elävillä todennäköisyys ennenaikaiseen kuolemaan on nelinkertainen.

”Tutkimuksemme osoittaa, että meidän pitäisi suhtautua näihin tapoihin yhdessä yhtä vakavasti kuin suhtaudumme riskitekijöihin, kuten alkoholinkäyttöä ja epäterveellisiä syömistottumuksia”, tutkimusta tehnyt tohtori Melody Ding sanoi.

Sydneyn yliopiston tutkimus on ensimmäinen, joka tutki unen ja istumisen vaikutusta hyvinvointiin, ja sitä varten seurattiin yli 230 000 ihmisen terveystapoja. Tutkijat analysoivat elämäntapoja, joiden jo tiedetään lisäävän sairastumisriskiä, kuten tupakointi, liiallinen alkoholin juominen, huono ruokavalio ja liikunnan puute.

Daily Mailin mukaan tutkijat lisäsivät yhtälöön liiallisen istumisen sekä liian pitkät tai lyhyet yöunet. Tutkijat perehtyivät myös erilaisiin riskitekijöiden yhdistelmiin määritelläkseen, mitkä ryhmistä lisäsivät todennäköisimmin ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Tutkijoiden päätelmänä oli, että pitkät yöunet, istuminen ja liikunnan puute olivat kuolettava kolmikko. Tämä ei kuitenkaan ollut ainoa löydös: tutkimuksen mukaan liian vähäiset yöunet – alle seitsemän tuntia yössä – myös nelinkertaistavat ennenaikaisen kuoleman riskiä, kun se yhdistetään tupakointiin ja runsaaseen alkoholinkäyttöön.

Lähde: Daily Mail


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.