Jos olet vakuuttunut siitä, että krapulasi ovat aina vain kamalampia mitä vanhemmaksi tulet, et todellakaan kuvittele sitä.

Nuorempana oli mahdollista viettää iltaa baarissa pilkkuun asti ja kumota drinkki toisensa jälkeen eikä kärsiä seuraavana aamuna juuri minkäänlaisesta darrasta. Mutta jos nyt erehtyy juomaan enemmän kuin pari lasillista viiniä, joutuu viettämään seuraavan päivän sohvalla maaten ämpärin välittömässä läheisyydessä.

Kuulostaako tutulta? Jos vastasit kyllä, voit lukea alta The Telegraphin listaamat syyt siihen, miksi krapulat pahenevat iän myötä.

1. Kehosi ei pysty prosessoimaan alkoholia.

Opiskelijana oli ehkä mahdollista juoda shotti toisensa jälkeen, mutta vanhempana keho ei enää pysy moisen elämäntyylin perässä.

Asiantuntijoiden mukaan krapula johtuu monimutkaisesta tulehdusreaktiosta. Yli 25-vuotiaana keho torjuu systeemiään järkyttäviä tekijöitä aina vain huonommin, joten oli kyse sitten vaikkapa kolarista tai baari-illasta, palautuminen kestää kauemmin.

2. Olet saanut lisää rasvaa kehoosi.

Painon kertyminen on lähes väistämätön ikääntymisen sivuvaikutus, ja suuri määrä painostasi on rasvan muodossa.

Rasva ei pysty imemään itseensä alkoholia, joten mitä enemmän rasvaa kehossasi on, sitä alhaisempi on alkoholitoleranssisi. Samalla kasvaa myös pahan krapulan mahdollisuus. Tästä syystä naiset, joiden kehossa on yleensä enemmän rasvaa kuin miehillä, sietävät alkoholia miehiä heikommin.

3. Kehossasi on vähemmän vettä.

Vaikka joisitkin päivittäin riittävästi vettä, fakta on, että vanhetessamme kehomme vesimäärä vähenee.

Tämä kohottaa nestehukan riskiä ja tarkoittaa myös sitä, että alkoholi säilyy kehossamme väkevämpänä pidempään. Tästä syystä kannattaa juoda jokaista alkoholijuomaa kohden lasillinen vettä tai mehua, jos haluaa ehkäistä pahaa krapulaa.

4. Käytät jotakin lääkettä.

Iän karttuessa on todennäköistä, että käytät jotakin lääkettä tai ravintolisää hoitaaksesi joitakin ikäviä vanhenemisen mukanaan tuomia vaivoja.

Alkoholia ja lääkkeitä ei pitäisi koskaan käyttää yhtä aikaa, mutta todellisuudessa monet kuitenkin tekevät niin. Lääkitys voi vaikuttaa siihen, miten keho hajottaa alkoholia, jolloin krapulakin tuntuu pahemmalta kuin ennen. Paras tapa välttää krapulaa, jos käyttää lääkkeitä, on olla juomatta lainkaan.

5. Elämäsi on stressaavampaa.

Elämä on stressaavaa ja muuttuu stressaavammaksi ajan myötä. Voi tuntua siltä, että humala helpottaa stressiä ja auttaa rentoutumaan, mutta tuo euforinen tunne on valitettavasti ohimenevä, ja sen jälkeen olo voi tuntua entistä pahemmalta.

6. Et vain nauti bilettämisestä enää.

Vaikka kuinka tahtoisit valvoa myöhään juhlimassa, kehosi ja aivosi eivät vain pysty siihen enää.

Ikääntymisen myötä kaikki asiat muuttuvat vähemmän riemukkaiksi, mikä johtuu neurologisista syistä. Ja kun vanhempana menettää pari päivää krapulan takia, itseinhon määrä on suurempi kuin silloin, kun väliin jäi vain pari luentoa yliopistolla.

7. Syöt roskaruokaa humalassa.

Pitsat, kebabit ja hampurilaiset kuuluvat monen baari-iltaan, mutta tätä tapaa kannattaisi vanhempana välttää.

Roskaruoassa on naurettavan paljon rasvaa, jolloin maksa joutuu työskentelemään ylikierroksilla, eikä se pysty enää prosessoimaan veressäsi olevaa alkoholia.

8. Olet yli 29-vuotias.

Saatat tuntea olevasi yhtä nuorekas kuin 18-vuotiaana, mutta kehosi on toista mieltä.

Tutkimusten mukaan 29 ikävuoden jälkeen kykymme selvitä krapuloista heikkenee tehokkaasti, koska emme suostu hyväksymään sitä, ettei kehomme enää kestä samanlaisia juomatapoja kuin nuorena.

Lähde: The Telegraph