Juotko kolme kuppia kahvia päivässä? Se lisää migreenikohtauksen riskiä

Myös muilla kofeiinia sisältävillä juomilla on samankaltainen vaikutus.

Liiallinen kahvin ja muiden kofeiinipitoisten juomien nauttiminen on yhteydessä suurempaan riskiin saada migreeni, ilmenee American Journal of Medicinessä julkaistusta tutkimuksesta. Tutkimuksessa yhdysvaltalaistutkijat arvioivat kofeiinia sisältävien juomien roolia mahdollisena migreenin laukaisevana tekijänä.

The Independent kertoo tutkijoiden selvittäneen, että migreeniä kokevilla 1-2 annosta kofeiinia sisältävää juomaa, kuten kahvia, colaa ja teetä, ei ollut kytköstä pääkipuihin kyseisenä päivänä. Jos tällaisia juomia joi kuitenkin kolme tai enemmän, oli se yhteydessä korkeampaan todennäköisyyteen saada migreeni sinä päivänä tai seuraavana päivänä.

Terveyskirjaston mukaan migreenissä on sykkivä, toispuolinen kova tai kohtalainen pääkipu, johon liittyy pahoinvointia ja oksentelua sekä valo- ja hajuherkkyyttä. Migreeniä esiintyy yhdellä kymmenestä aikuisesta ja naisilla kolme kertaa yleisemmin kuin miehillä.

27 prosentin mahdollisuus migreeniin

Harvardin yliopiston kahden opetussairaalan (Beth Israel Deaconess Medical Center ja Brigham and Women’s Hospital) sekä Harvard T.H. Chan School of Public Health -laitoksen tutkimuksessa 98 aikuista täytti elektronista päiväkirjaa joka aamu ja ilta vähintään kuuden viikon ajan. Päivittäin he kertoivat nauttimiensa, kofeiinia sisältävien kahvin, teen, virvoitus- ja energiajuomien määrän.

Lisäksi osallistujat täyttivät kahdesti päivässä päänsärkyraportit, johon merkitsivät migreenin alkamisen, keston, voimakkuuden ja käytetyn lääkityksen edellisen päiväkirjan merkinnän jälkeen. Osallistujien täytyi myös kertoa tietoa muista yleisistä migreenin laukaisevista tekijöistä, kuten lääkityksestä, alkolijuomien nauttimisesta, aktiivisuustasoistaan, masennusoireistaan, psykologisesta stressistä, unirytmistä ja kuukautiskierrosta.

The Independentin mukaan tutkijat vertasivat yksilöiden migreenien esiintyvyyttä päivinä, jolloin he olivat nauttineet kofeiinipitoisia juomia niihin päiviin, kun migreeniä esiintyi ilman kofeiinipitoisia juomia. Tuloksista ilmeni, että kolme kofeiinia sisältävää juomaa nauttineilla oli 27 prosentin mahdollisuus saada migreeni sinä päivänä.

Päänsärkyä viitenä päivänä kuukaudessa

Tutkimuksen perustiedot osoittavat, että osallistujat tyypillisesti kokivat keskimäärin viidesti kuukaudessa päänsärkyä. 66 prosenttia osallistujista yleensä nautti 1-2 annosta kofeiinia sisältäviä juomia päivässä.

Päätutkija Elizabeth Mostofskyn mukaan kofeiinin rooli suhteessa migreeniin on erityisen monimutkainen, koska se voi laukaista migreenikohtauksen, mutta myös auttaa kontrolloimaan oireita.

”Kofeiinin vaikutus riippuu sekä annoksesta että tiheydestä, mutta koska on ollut vain muutamia seurantatutkimuksia migreenipäänsäryn välitömästä riskistä kofeiinipitoisten juomien nauttimisen jälkeen, on vain rajoitetusti todisteita ravitsemussuositusten muotoiluun ihmisille, joilla on migreeniä”, Mostofsky sanoi.

Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä.

Lähde: The Independent


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.