Säännöllinen uintiharrastus voi olla avuksi masennusta ja ahdistusta sairastaville.

Uiminen voi olla avuksi mielenterveysongelmista kärsiville. Swim Englandin teettämän kyselytutkimuksen mukaan uiminen kerran viikossa 2-3 viikon välein helpotti 1,4 miljoonan britin masennuksen ja ahdistuksen oireita, kertoo Country Living.

3,3 miljoonaa masennusta ja ahdistusta sairastavaa brittiuimaria käyä uimassa ainakin kerran kahden tai kolmen viikon välein. Yli 400 000 on pystynyt vähentämään säännöllisen uimisen avulla käyntejä lääkärin luona tai vähentämään lääkitystään oireidensa hallitsemiseksi.

Swim Englandin kyselyyn osallistui 4 000 brittiuimaria, joilla on diagnosoitu mielenterveysongelmia ja tulokset skaalattiin heijastamaan koko Iso-Britannian väestöä. Osallistujista 43 prosenttia kertoi, että uiminen teki heistä onnellisempia, kun taas yli neljännes sanoi olevansa motivoituneempi saattamaan loppuun päivittäisiä askareita ja 15 prosenttia sanoi elämän olevan enemmän hallittavissa.

”Nämä löydökset ovat todella rohkaisevia ja tukevat työtämme, jolla luodaan vesiliikuntatunteja, joita lääkärit ja terveyden ammattilaiset voivat suositella mielenterveysongelmia omaaville”, Swim Englandin edustaja Elaine McNish kommentoi naisten uintiharrastusta rohkaisevan kampanjan lanseerauksen yhteydessä.

Suomen Mielenterveysseuran mukaan vähintään joka viides suomalainen kokee vuoden aikana mielenterveyden häiriöitä ja joka viides sairastuu elämänsä aikana masennukseen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa hoidettiin vuonna 2017 yhteensä 195 406 potilasta.

Hyväntekeväisyysjärjestö Mindin mukaan Iso-Brianniassa yksi neljästä kokee mielenterveysongelmia vuosittain.

”Me kaikki tiedämme, että fyysiset aktiviteetit, kuten uiminen, ovat hyvästä kehollemme. Fyysinen ja henkinen terveytemme ovat kuitenkin läheisesti yhteydessä ja tiedämme oman Get Set to Go -ohjelmamme kautta, että fyysinen aktiivisuus voi olla todella hyödyksi myös mielenterveydelle”, Mindin fyysisen aktiivisuuden johtaja Hayley Jarvis kertoi Country Livingille.

Jarvis lisäsi, että eräs tutkimus on selvittänyt, että lisäämällä omaa aktiivisuuttaan mitään tekemättömyydestä siihen, että kuntoilee vähintään kolmesti viikossa, voi omaa masennusriksiä laskea jopa 30 prosentilla. Säännöllisen liikunnan on pitkään ajateltu olevan tärkeää masennuksesta ja ahdistuksesta kärsiville ja aiemmin tutkimus on myös selvittänyt, että kävelyllä käymisen hyvät vaikutukset mielenterveyteen voivat kestää jopa seitsemän tuntia.

Lähde: Country Living