Tutkimukseen osallistuneet olivat terveitä, koska liikkuivat sen sijaan, että olisivat liikkuneet, koska olivat terveitä.

Säännöllisen liikunnan merkitystä on korostettu paljon eikä suotta. Liikunnan hyödyt ovat kasvaneet jälleen yhdellä, kun Birminghamin yliopiston ja King’s College Londonin tutkijat ovat vahvistaneet, että säännöllisesti kuntoilevat onnistuvat laskemaan biologista ikäänsä vanhentuessaan, kertoo Metro.

Tutkimukseen osallistui 125 amatööripyöräilijää, jotka olivat iältään 55-79-vuotiaita ja heistä kaksi kolmesta oli miehiä. Osallistujat kävivät testeissä laboratoriossa ja heitä verrattiin aikuisiin, jotka eivät liikkuneet säännöllisesti, mutta olivat 20-36-vuotiaita.

Metron mukaan tutkijat saivat selville, että pyöräilijöiden immuunijärjestelmät eivät vaikuttaneet ikääntyneen sekä he olivat onnistuneet säilyttämään lihasmassaa ja vahvuutta, vaikka olivat paljon vanhempia. Miesten testosteronitasot olivat myös pysyneet korkealla, mikä viittaisi siihen, että he vat välttäneet suuren osa ”miesten vaihdevuosista”.

Metro muistuttaa, että 35 vuotta täytetty lihasmassa alkaa vähentyä melko hälyyttävällä vauhdilla, kun taas taipumus rasvan kertymiselle kasvaa dramaattisesti. Kateenkorva sen sijaan alkaa kutistua 20-vuotiaana, mutta tässä tutkimuksessa havaittiin, että pyöräilijöillä ne olivat yhtä aktiiviset kuin nuoremmalla henkilöllä.

Tulokset on julkaistu merkittävään aikaan, sillä on osoitettu, että alle puolet yli 65-vuotiaista liikkuvat tarpeeksi pysyäkseen terveenä ja yli puolet tästä ikäryhmästä sairastaa vähintään kahta sairautta.

”Hippokrates sanoi, että liikunta on ihmisen paras lääke, mutta hänen sanomansa on hukkunut vuosien saatossa ja olemme yhä enemmän paikoillaan oleva yhteiskunta”, professori Janet Lord Birminghamin yliopistosta kertoi.

”Tärkeää on kuitenkin, että tuloksemme kumoavat oletuksen siitä, että ikääntyminen tekee automaattisesti hauraammaksi. Tutkimuksemme tarkoittaa, että meillä on nyt vahva todiste siitä, että rohkaisemalla ihmisiä säännöllisesti liikkumaan läpi elämänsä on kannattava ratkaisu siihen ongelmaan, että elämme pidempään, mutta emme terveempinä”, Lord lisäsi.

King’s College Londonin professori Stephen Harridge totesi, että tulokset korostavat sitä, että pyöräilijät eivät liikkuneet, koska olivat terveitä, vaan he olivat terveitä, koska olivat liikkuneet niin suuren osan elämästään.

”Heidän kehonsa ovat voineet ikääntyä optimaalisesti, vapaana ongelmista, joita passiivisuus yleensä aiheuttaa. Jos liikunnan ottaisi pois, heidän terveytensä todennäköisesti heikentyisi”, Harridge sanoi.

Metron mukaan tulokset ovat osa jatkuvaa tutkimusta, jota on rahoittanut BUPA Foundation. Tutkijat toivovat voivansa jatkaa pyöräilijöiden arviointia nähdäkseen, jatkavatko he pyöräilyä ja nuorena pysymistä.

Lähde: Metro