Tämä tutkimus ei tuonut hyviä uutisia lihansyöjille.

Cancer-journalissa julkaistu tutkimus on yhdistänyt lisääntyneen lihansyönnin – sekä punaisen että vaalean lihan – korkeampaan riskiin sairastua munuaissyöpään, kertoo TIME. Vaikuttava tekijä voi olla tapa, jolla liha on valmistettu.

Tutkijat perehtyivät ruokavalioihin ja geneettisiin tietoihin University of Texas MD Anderson Cancer Centerin 659 potilaalta, joilla oli vasta diagnosoitu munuaissyöpä. Tämän jälkeen potilaita verrattiin 699 terveeseen henkilöön.

TIME:n mukaan tutkijat arvioivat tutkimukseen osallistuneiden lihanssyöntiä ja altistumista lihan mutageeneille, joita syntyy, kun lihaa valmistetaan korkeissa lämpötiloissa avotulella, kuten grillatessa. Lihan valmistus tällä tavoin voi synnyttää karsinogeeneja.

Tutkijat selvittivät, että munuaissyöpäpotilaat söivät enemmän lihaa – punaista sekä vaaleaa – verrattuna heihin, joilla ei ollut syöpää. Tutkijat kertoivat myös korkeamman munuaissyöpäriskin liittyvän kahden mutageenin saamiseen.

Tutkijoiden mukaan heidän löydöksensä osoittavat, että tapa, jolla liha on valmistettu, on tekijä, mikä vaikuttaa lihansyöntiin yhdistettyyn korkeampaan munuaissyöpäriskiin.

TIME:n mukaan tutkijat paljastivat myös, että he, joilla on tietty geneettinen mutaatio, ovat herkempiä lihansyöntiin liittyvälle riskille, minkä perusteella myös geenetiikalla voi olla vaikutuksensa.

TIME huomauttaa, että tutkijat löysivät yhteyden vain lihansyönnin ja munuaissyöpäriskin välillä; tutkimuksessa ei todettu lihansyönnin aiheuttavan syöpää ja lisää tutkimuksia yhteydestä tarvitaan.

Tutkijat eivät TIME:n mukaan sano, että ihmisten pitäisi lopettaa lihan syöminen, vaan suosittelevat syömään lihaa kohtuudella sekä lihaa valmistaessa välttämään lihan hiillostumista tai palamista.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: TIME