Kehosi voi viestiä sinulle näillä viidellä tavalla, että olisi hyvä vähentää suolan määrää ruokavaliosta.

Liiallinen suolan saanti ei ole hyvästä terveydelle, sillä esimerkiksi se nostaa verenpainetta. Suomen Sydänliiton mukaan aikuisella suolan eli natriumkloridin saantisuositus on enintään 5 grammaa päivässä.

Preventionin mukaan jo muutamat todella suolaiset ateriat voivat saada kummallisen – tai jopa epämukavan – olon. Alla onkin 5 lyhytaikaista vaikutusta, joita liiallinen suolan saanti voi aiheuttaa, ja mitä tehdä asialle.

1. Sormukset tuntuvat liian tiukalta

Jos sormukset tuntuvat yllättäen siltä, etteivät ne mahdu sormiisi ja painosi ei ole noussut, voi syynä olla nesteiden kertyminen kehoon, mikä voi olla seurausta liiallisesta suolan nauttimisesta. Tohtori Mehran Movassaghin mukaan ihmisten vartalot ovat monimutkaisia koneita, joiden täytyy ylläpitää nesteiden ja elektrolyyttien tasapainoa. Jos saat liikaa suolaa, aivosi laukaisevat sellaisten hormonien vapautumisen, mitkä kertovat kehoasi pidättämään mahdollisimman paljon vettä yrityksenä estää kehoa menemästä liian sekaisin.

2. Suu on kuiva

Jos sinusta tuntuu kuin olisit syönyt kasan vanupalloja, voi syy olla suolassa. Preventionin mukaan runsaati suolaa sisältävää ruokaa syötyä keho alkaa aistia, että suolan ja veden tasot kehossasi ovat epätasapainossa. Movassaghin mukaan saadaksesi tilanteen tasoittumaan, täytyy sinun juoda enemmän vettä. Tämän myötä aivosi viestivät merkkejä janosta, jotta alkaisit juoda vettä.

3. Päässä jyskyttää

Et ehkä tule ajatelleeksi, että syömäsi sipsipussi olisi ikävän pääkivun syy, mutta tutkimusten mukaan se on mahdollista. Preventionin mukaan Brittish Medical Journalissa julkaistu tutkimus selvitti, että aikuisilla, jotka söivät 3,500 mg natriumia päivässä, oli lähes kolme kertaa enemmän päänsärkyä verrattuna heihin, jotka söivät vain 1,500 mg. Korkean verenpaineen ja pääkivun välillä on vahva yhteys, mutta kyseiseen tutkimukseen osallistuneista runsaasti suolaa syöneillä todennäköisyys pääkipuiin oli silti suurempi, vaikka heidän verenpaineensa oli normaali. Asiantuntijat eivät ole varmoja, miksi näin on, mutta lopputulos on selvä: jos pääsi tuntuu olevan valmis räjähtämään, kokeile auttaisiko suolan vähentäminen.

4. Käyt tiheään vessasa

Runsas veden juominen ei ole ainoa asia, joka saa sinut käymään usein vessassa. Yllättävää kyllä, liiallinen suolan syöminen omaa samanlaisen vaikutuksen. Kun nautit paljon natriumia sisältäviä syötäviä, tekevät munuaisesi ylitöitä liiallisen suolan poistaakseen. Movassaghin mukaan tämä saa sinut käymään vessassa enemmän kuin yleensä.

5. Tunnet olevasi kuin sumussa

Runsas suolan saanti voi saada sinut kaipaamaan lisää nesteitä, ja kun olet nestehukkainen, kykysi ajatella selkeästi alkaa laskea. Journal of Nutrition -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan kun naiset olivat hieman nestehukkaisia, he suoriutuivat huonommin kognitiivisissa testeissä, joissa mitattiin keskittymistä, muistia, järkeilyä ja reaktioaikaa, verrattuna siihen, kun heidän nestetasapainonsa oli kunnossa. Nestehukka sai myös heidän mielialansa laskuun.

Olivatpa liiallisen suolan saamiseen liittyvät oireesi mitä tahansa, on Preventionin mukaan ratkaisu yleensä sama: vähennä suolan määrää ja juo enemmän vettä.

”Tämä antaa kehosi toipua ja päästä takaisin tasapainoon”, Movassaghi sanoi.

Kun olet saanut tilanteen normaaliksi, koeta pitää suolan määrä hallinnassa ruokavaliossasi ja suositusmäärien mukaisena.

Voit lukea lisää suolan vaikutuksista ja sen sopivista määristä täällä.

Lähde: Prevention


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.

Kommentit

Kommenttia