Myös avoliitossa asuvilla paino voi nousta noin 1,5 kiloa muutamassa kuukaudessa.

Sanotaan, että rakkaus on sokea, mutta tutkijoiden mukaan se voi olla myös lihottavaa, kertoo The Independent. Ravitsemusopin lehtori Catherine Hankeyn mukaan uusilla aviopareilla paino nousee keskimäärin 1,8-2,2 kiloa ensimmäisen avioliittovuoden aikana.

Glasgow’n yliopistossa lehtorina toimiva Hankey lisäsi, että osa pariskunnista voi lihoa 1,3-1,8 kiloa vain kolmessa kuukaudessa, jos he asuvat yhdessä. Tämä voi johtua siitä, että ruoka-ajoista tulee keskeistä yhdessä asuville pareille, jotka voivat rohkaista toisiaan syömään enemmän ja liikkumaan vähemmän.

”Tämä on iso kulttuurikysymys”, Hankey kommentoi.

”Yhteen muuttavien ihmisten täytyy todella tarkkailla painoaan”, hän jatkoi.

”Liikalihavuus on huonosta itsetunnolle ja voi vahingoittaa parisuhteitakin”, Hankey lisäsi.

The Independentin mukaan Hankeyn kommentit seuraavat joukkoa tieteellisiä tutkimuksia, jotka ovat osoittaneet onnellisen parisuhteen kulkevan käsikkäin painonnousun kanssa. Vuonna 2013 toteutettu Southern Methodist Universityn (SMU) tutkimus selvitti, että mitä tyytyväisempiä vastanaineet olivat avioliitoissaan, sitä enemmän heidän paino nousi kahden vuoden aikana, kun taas vähemmän tyytyväisten kohdalla paino ei muuttunut.

The Independent myös huomauttaa, ettei painonnousu rajoitu vain tuoreisiin aviopareihin, vaan se on yleistä myös uuden parisuhteen aloittaneiden kohdalla. Tämä voi olla yleistä etenkin naisten keskuudessa ja esimerkiksi vuonna 2014 tehty kyselytutkimus selvitti, että 43 prosenttilla naisista paino nousi uuden parisuhteen ensimmäisen vuoden aikana.

Ajatus painonnousun taustalla on se, että kun avioliitossa olevat parit rentoutuvat toistensa seurassa, he eivät enää koe paineita pitää llä tiettyjä esteettisiä standardeja. SMU:n tutkimuksessa todettiin, että he niin sanotusti ”päästävät itsensä rupsahtamaan”, koska painon ylläpitämistä motivoi pääasiassa halu kiinnittää kumppanin huomio.

The Independentin mukaan on myös joukko tutkimuksia, joissa on osoitettu, että esimerkiksi avioero tai asumusero voivat johtaa laihtumiseen. ”Avioerodieetiksi” kutsuttu ilmiö on yleisesti tunnettu hajonneiden avioliittojen sivuvaikutus stressin takia ja myös tämän vaikutukset ovat näkevämpiä naisten kohdalla.

Oletko sinä huomannut painosi muuttuneen uuden parisuhteen/avioliiton alussa? Kerro kokemuksistasi kommenteissa!

Lähde: The Independent