Puhelimen käyttö myöhään illalla ei ole hyvä ajatus, sillä sen näytöltä tuleva valo voi vaikuttaa negatiivisesti yöuniin.

The Lancet Psychiatryssa julkaistu tutkimus, johon osallistui yli 91 000 henkilöä, antaa kuitenkin toisen syyn laittaa puhelin sivuun illalla; tutkimuksen mukaan sosiaalisen median selaaminen peiton alla myöhään illalla voi lisätä todennäköisyyttä erilaisten psykologisten ongelmien kehittymiselle, kuten masennus, kaksisuuntainen mielialahäiriö ja neurotisismi.

The Independentin mukaan myöhäisillan puhelimen käyttö on vain yksi häiritsevistä tavoista, joita tutkijat ovat nostaneet esiin ja yhdistäneen sen haitalliset vaikutukset sisäisen kellon häiriintymiseen. Aiemmassa tutkimuksessa on havaittu kehon luonnollisen vuorokausirytmin häiriintymisen haittavaikutuksia, mitkä johtuivat vuorotyöstä, jossa työntekijän täytyi tehdä töitä läpi yön.

Tämä Glasgow’n yliopiston professoreiden toteuttama tuoreempi tutkimus on kuitenkin ensimmäinen, joka on seurannut sisäisen kellon häiriintymistä näin suurimittaisesti. Tutkimuksessa 37-73-vuotiaiden osallistujien aktiivisuustasoja seurattiin seitsemän päivän ajan, jolloin tutkijat pystyivät mittaamaan, miten heidän vuorokausirytminsä häiriintyi tuona aikana.

The Independentin mukaan tuloksissa on kuitenkin epävarmuustekijöitä, sillä osallistujia seurattiin vain viikko. Tämän lisäksi kaikki osallistujat olivat noin keski-ikäisiä ja sitä vanhempia.

Tutkijat tekivät myös poikkileikkaustutkimuksia mitatakseen osallistujien psykologista hyvinvointia ja saivat selville, että noin yksi 25:stä omasi epätavallisia aktiivisuustapoja, jonka mukaan he eivät olleet juuri aktiivisempia päivällä kuin illalla.

Tutkijoille selvisi, että näillä ihmisillä oli 11 prosenttia todennäköisemmin kaksisuuntainen mielialahäiriö ja kuusi prosenttia todennäköisemmin taistelivat masennuksen kanssa. Tämän lisäksi he kertoivat alhaisemmasta onnellisuudesta ja kokevansa enemmän yksinäisyyttä.

Tutkimusta johtaneen Daniel Smithin mukaan tällaiset ihmiset kärsivät ”erittäin huonosta unihygieniasta” ja he tekevät myöhään illalla erilaisia aktiviteetteja, kuten pelaavat älypuhelimillaan tai keittävät teetä. Lukemat voivat olla pienet, mutta The Independentin mukaan Smith lisäsi, että ne ovat merkitykselliset.

”Tämä on tärkeää, koska sitä vaikuttaa olevan kautta linjan, joten se on erittäin johdonmukainen löydös näille negatiivisille mielenterveydellisille ja kognitiivisille tuloksille”, Smith sanoi.

Avuksi tätä vastaan taistelussa Smith suosittelee puhelimen käytön rajoittamista kello 22 jälkeen, mutta hän myös lisäsi, että päivän aikana tapahtuvilla aktiviteeteilla on myös vaikutusta. Smithin mukaan terve unirytmi syntyy usein siitä, että on aktiivinen päivän aikana ja epäaktiivinen illalla.

”Minusta tämä on tärkeää väestön terveysongelmana, koska niin monet meistä elävät häiriintyneen vuorokausirytmin kanssa”, Smith totesi.

”On epätodennäköistä, että nykyinen tapa, miten yhteiskunta on muodostunut, on hyvästä terveydellesi. Niin monet ihmiset elävät kaupunkiympäristössä, joka tulvii valoa vuorokauden ympäri”, hän huomautii.

Voit tutustua tutkimukseen tarkemmin täällä.

Lähde: The Independent