Psykologin mukaan myös miten stressiin suhtautuu merkitsee siinä, miten se vaikuttaa hyvinvointiin.

Harva ihminen nauttii stressistä ja stressaantuneena olemisesta, mutta stressi ei ole pelkästään paha asia. Terveyspsykologi Kelly McGonigalin mukaan stressi ei ole luonnostaan haitaksi ja tutkimukset ovat tarjonneet siihen kaksi mahdollista syytä, kertoo Business Insider.

Ensinnäkin stressi ja huoli voivat olla merkki siitä, että elämälläsi on merkitys. Stressaantuneena oleminen yleensä tarkoittaa sitä, että olet mukana jossakin, joka todella merkitsee sinulle, olipa kyse sitten työpaikkahaastattelusta unelmien työhön tai oman lapsen huolehtimisesta.

Toinen on se, että olemalla tietoinen stressin hyödyistä voi auttaa pärjäämään sen kanssa.

”Liian usein, stressaantuneina, me näemmä stressin merkkinä, että olemme riittämättömiä tai elämälle ovat liian myrkyllisiä”, McGonigal sanoi.

”Mutta sillä, miten ajattelet stressistä, on voimakas merkitys siihen, miten se vaikuttaa hyvinvointiisi”, hän jatkoi.

Business Insiderin mukaan jos kuulut niiden ihmisten joukkoon, ketkä mieltävät stressin negatiiviseksi ja koettavat välttää sitä, on mahdollista, että kun koet stressaavan tilanteen (esim. työhaastattelu), kehosi vapauttaa enemmän stressihormoneja, kuten kortisolia, jolla voi olla haitalliset vaikutukset elimistön puolustusjärjestelmälle ja yleiselle terveydelle.

Entä jos menet vaikkapa siihen työhaastatteluun ymmärtäen ja ottaen vastaan stressin mahdolliset hyödyt? Business Insiderin mukaan tutkimukset osoittavat, että sinulla on terveempi psykologinen reaktio ja sen lisäksi todennäköisemmin löydät merkitystä kamppailullesi ja opit siitä.

Terveyspsykologi McGonigal pyrkii auttamaan ihmisiä elämään onnellisempaa, tervempää elämää. Suuren osan urastaan hän on rohkaissut ihmisiä välttämään stressiä ja sen haittavaikutuksia.

Viime vuosina McGonigalin lähestyminen on kuitenkin muuttunut ja Business Insderin mukaan hänen nykyinen haaste ei ole auttaa ihmisiä vähentämään stressiä elämässään, vaan houkutella heidät lopettamaan sen vastustaminen.

McGonigalin mukaan stressi ei ole signaali siitä, että elämässä on jokin pielessä, vaan stressaantuminen tarkoittaa, että olet täysin sitoutunut siihen, mitä olet tekemässä.

Seuraavan kerran, kun olet hermostuneena työhaastattelussa, ei itsensä rauhoittaminen välttämättä toimi. Business Insiderin mukaan sen sijaan kannattaa kokeilla ajatella asiaa näin: ”Tässä on kyse jostakin, josta välitän” – hersmostuneisuus ja stressi helpottaa ennen kuin huomaatkaan.

Lähde: Business Insider